0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

H5N1 konstateret i fransk kalkunfarm

Et udbrud af H5N1 fugleinfluenza er konstateret på en kalkunfarm i Frankrig. Det er første gang, sygdommen konstateres i landbrug inden for EU's grænser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den frygtede fugleinfluenza af typen H5N1 har spredt sig til landbrug inden for EU's grænser.

Det er første gang, der konstateres H5N1 i landbrug inden for EU's grænser.

»H5N1-virusset er bekræftet som dødsårsag blandt kalkuner, der er opdrættet i Ain-regionen (i det østlige Frankrig)«, lyder det i en meddelelse fra det franske landbrugsministerium.

At en kalkunbesætning i Frankrig er blevet smittet med fugleinfluenzaen H5N1 på trods af, at dyrene lever hele deres liv under tag, kommer ikke bag på de danske myndigheder.

»Det reducerer risikoen, at fjerkræet går indendørs, men virus er voldsomt smitsomt, og derfor kommer det ikke som nogen overraskelse, at fjerkræ under tag er blevet smittet«, siger veterinærdirektør Preben Willeberg, Fødevarestyrelsen.

Kalkuner står øverst på listen over følsomhed for fugleinfluenza. Derefter kommer høns, gæs og ænder.

Smittede fugle dør inden for et til to døgn, og de bliver hurtigt synligt syge. Der er derfor ifølge Preben Willeberg ingen risiko for, at smittede fugle når frem til forbrugerne.

Chirac nedtoner
Hidtil har otte EU-lande konstateret sygdommen inden for deres grænser, men alle hidtidige tilfælde af smitte har ramt trækfugle eller andre vilde fugle, der har været i kontakt med dem.

Konstateringen af fugleinfluenza på kalkunfarmen kan få stor indflydelse på forbrugernes tillid til fjerkræprodukter.

Men opdagelsen af den farlige H5N1-version af fugleinfluenza i Frankrig medfører ingen fare for forbrugere, som spiser fjerkræ. Det fastslår den franske præsident Jacques Chirac.

»Det er absolut ufarligt at spise fjerkræ og æg«, siger den franske præsident, Jacques Chirac.

Sundhedseksperter har ydermere erklæret, at H5N1-virus ved kogning automatisk bliver destrueret.

/ritzau/

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere