0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Jerusalems stormufti: Danmark er et let offer

Danmark har - modsat USA - ingen afgørende betydning for de arabiske lande, siger stormuftien i Jerusalem i et forsvar for Danmark.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Jerusalems stormufti Ekrima Sabri mener, at protesterne mod Danmark skyldes, at Danmark er mere ufarlig end USA. - Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den eksplosive udvikling i Muhammed-sagen skyldes udelukkende, at Danmark er en belejlig fjende og et let offer.

Det mener Jerusalems stormufti, Ekrima Sabri, som i et interview med Kristeligt Dagblad understreger, at der generelt skal meget til at fremkalde et angreb på en ambassade.

Koranen skyllet ud i toilettet
Eksempelvis skyllede de amerikanske soldater på Guantanamo koranen ud i toilettet, uden at der blev brændt amerikanske ambassader af.

Forklaringen på de kraftige protester skal derfor hentes i det faktum, at Danmark ikke er USA, mener stormuftien.

»Nogle ledere af de muslimske lande er bange for USA«, siger stormufti Ekrima Sabri.

Danmark er mere ufarligt at angribe
»Ikke befolkningerne, men i visse tilfælde vil regeringerne i Saudi-Arabien eller Egypten bremse demonstrationer for ikke at lægge sig ud med USA«, siger stormuftien.

Sådan har de arabiske lande det imidlertid ikke med Danmark, mener Ekrima Sabri.

»Danmark er et let offer. Et lille land, der ikke har nogen afgørende betydning for de arabiske lande. Derfor bekymrer ingen sig over, at protesterne fortsætter«, siger stormuftien.

Jerusalems religiøse overhoved er selv modstander af voldelige reaktioner i stil med de seneste afbrændinger af danske ambassader. Men han er langtfra sikker på, at vi har set det sidste i sagen om Muhammed-portrætterne.

Rygter om koranafbrænding
Stormuftien frygter, at der ikke skal meget til, at optrappe konflikten yderligere, og hentyder til nogle rygter, han har hørt for nylig.

»Jeg har hørt, at enkelte personer i Danmark planlægger at brænde Koranen«, siger Ekrima Sabri.

»Jeg har advaret de skandinaviske konsuler her i Det Palæstinensiske Selvstyre og sagt, at hvis koran-afbrænding finder sted i Danmark, vil det føre til en katastrofe. Det vil skabe en eksplosiv stemning blandt verdens muslimer«, siger han.

For nylig forsøgte Ekrima Sabri at berolige den palæstinensiske befolkning for at undgå overgreb mod danskere. Efter hans egen mening er denne mission lykkedes.

Indtil videre har palæstinenserne holdt sig fra at nedbrænde de danske kontorer og set i forhold til demonstrationerne i Afghanistan, Syrien og Libanon har palæstinenserne opført sig på en »civiliseret måde«, mener Ekrima Sabri.