0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kobber i gløgg kan give mavevrøvl

Folk med maveproblemer efter at have drukket gløgg henvender sig hvert år til den norske Giftinformasjonen. Problemet er dog ikke gløggen, men gryden man opvarmer drikken i.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Stephan Camilla
Foto: Stephan Camilla

Gløggs lave PH-værdi opløser kobberrester, der kan sidde i gryder. - Arkivfoto: Camilla Stephan

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er som om, at det gentager sig hvert år; dårligdom ved gløggindtagelsen. Men det skyldes ikke altid, at der er indtaget for meget gløgg og dermed alkohol. Problemet kan også være forårsaget af kobberrester i juledrikken.

I december bliver den norske Giftinformasjonen altid kontaktet af folk, der har mavevrøvl og kaster op efter at have nydt et glas gløgg.

»Det er ikke gløggen, der er problemet, men gryden det varmes i«, siger Lise Gjersrud Ringstad, der er rådgiver i Giftinformasjonen, til mozon.no.

Lav PH-værdi
Maveondet skyldes, at gløgg kan indeholde kobberrester fra gryden, den er varmet i.

Kobberrester i gryder er normalt ikke et problem, men løgg har en lav PH-værdi og kan derfor opløse eventuelle kobberrester, der sidder på indersiden af grydekanten, som derefter siver ud i gløggen. Og i det norske drikkevand findes der naturligt kobber samtidig med, at vandet bliver ledt gennem kobberrør.

I Danmark kan der også forekomme ganske små mængder af kobber i vandet - enten naturligt eller fordi de vandledene installationer afgiver kobber.

Per Fjeldal fra den norske fødevarestyrelse forklarer til mozon.no, at problemet opstår, når vandet koges.

»Hvis gryden udelukkende bruges til at koge vand, vil der sætte sig mere og mere kobber som en belægning i gryden«, siger Per Fjedal til morzon.no .

Ingen risiko for slem forgiftning
Symptomerne på en kobberforgiftning kan komme allerede efter ti minutter, men Lise Gjersrud Ringstad beroliger med, at kobberinficeret gløgg ikke plejer at give alvorlige forgiftninger.

»I de fleste tilfælde giver kobberet en irritation på slimhinden i maven og tarmen, som kan føles ubehagelig. Men der er her snak om så små mængder, at kobberet ikke når ud til resten af kroppen. Det virker kun lokalt«, siger Lise Gjersrud Ringstad.

Hvis man vil undgå irritationer bør man selvsagt ikke vælge en kobbergryde til at varme gløgg i, lyder det fra Giftinformasjonen. Her forslår man også, at man ikke bruger gryder, der udelukkende bruges til at koge vand i.

Og til sidst endnu et råd fra Lise Gjersrud Ringstad:

»Et lille trick er også, at man lige koger lidt eddikevand i gryden, inden du bruger den til gløgg«.

Skål.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.