0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU presser afrikanernes sukker og mælk ud

EU ødelægger ulandenes muligheder for at producere sukker og mælk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En dansk ko modtager hver dag 13 kroner i landbrugsstøtte. Derfor kan de store mejerivirksomheder i EU sælge mælkepulver til dumpingpriser i fattige ulande, hvor de lokale producenter bukker under. Foto: Martin Bernetti/AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det afrikanske og latinamerikanske kontinent har mange dårlige erfaringer med farven hvid.

Nok er den hvide mands kolonistyre en saga blot.

Til gengæld oplever indbyggerne i en række ulande i dag, at det rige EU udøver en massiv økonomisk undertrykkelse med de hvide produkter mælk og sukker som effektive redskaber.

Mælkepulver
Året rundt producerer den danske malkeko og dens kolleger i de andre EU-lande cirka ti procent mere, end hjemmemarkedet kan aftage.

En stor del af denne overskudsproduktion bliver brugt til at producere mælkepulver, som bliver solgt i Afrika og Mellemamerika.

For eksempel sælger Arla ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes blad Kontakt hvert år 15 millioner ton mælkepulver i Den Dominikanske Republik.

Eksportstøtte
For hvert eksporteret ton modtager Arla eksportstøtte fra EU:

  • 5.600 kroner, når det drejer sig om skummetmælkspulver,
  • og 8.100 kroner, når det er sødmælkspulver. I Den Dominikanske Republik sælges pulveret til to tredjedele af prisen på frisk lokal mælk. Lokale bønder knækket Det har knækket nakken på 20.000 lokale bønder, som ikke har kunnet klare sig i konkurrencen. Sukker er en anden hvid EU-produceret vare, som hver dag koster arbejdspladser i syd. EU er verdens næststørste eksportør af sukker. Meget godt gået af et geografisk område, hvor der i realiteten slet ikke burde produceres sukker - i hvert fald ikke, hvis der var fri konkurrence. Bedre sukker Lande som Sydafrika og Malawi producerer både billigere og bedre sukker end for eksempel Danmark. Det koster over 50 procent mere at producere sukker af danske sukkerroer end af sukkerrør fra det sydlige Afrika. Alligevel sidder de europæiske sukkerproducenter - blandt andre danske Danisco - tungt både på hjemmemarkederne og markederne i de sukkerproducerende ulande. Redskaberne er massiv EU-støtte til sukkereksporten og toldregler, som forhindrer ulandene i at sælge til den reelle pris i EU. Resultatet er, at forbrugerne i EU betaler overpris for sukkeret, hvorimod forbrugerne i for eksempel Sydafrika kan købe sukker til det halve af, hvad det burde koste. Mens de lokale sukkerproducenter bukker under i den ulige konkurrence.


Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement