0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

En virkelig molbohistorie om tomater

I Spanien producerer flygtninge fra Nordafrika med EU-tilskud de tomater, de kunne leve af hjemme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EU støtter produktionen af frugt og grønt. I Sydeuropa har støtten ført til en voldsom stigning i for eksempel tomatavlen. Det betyder, at EU-støttede flåede tomater i stort tal udkonkurrerer de afrikanske producenter. Foto: Finn Frandsen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

På en over 100 kilometer lang strækning ud mod Middelhavet i den sydspanske Almeria-region ligger, hvad de lokale kalder 'Almerias andet hav':

Enorme drivhuse af plastik, side om side, en næsten sammenhængende blank flade, som spejler det skarpe sollys, så drivhusene på afstand ligner en havoverflade.

I det knastørre og fra naturens hånd golde Almeria er på 20 år vokset en enorm grøntsagsindustri frem.

Frontlinje
Området er Europas største køkkenhave, og dette på overfladen glitrende erhvervseventyr er altovervejende finansieret af EU-midler.

Men her stopper EU's støtte ikke. Det vender vi tilbage til.

Almeria-regionen er også en del af EU's ydre grænse. Frontlinje mod de mange tusinde afrikanere, som hvert år forsøger at flygte fra en fattigdom, der ikke mindst udspringer af manglen på arbejde i de afrikanske lande.

Hver år bruger EU og Spanien millioner og atter millioner kroner på at forsøge at holde afrikanerne ude. Alligevel slipper mange af flygtningene igennem. Og en del af dem finder - illegalt - arbejde i de for EU-midler opførte drivhuse i Almeria.

Her arbejder de med at producere tomater, som også modtager EU-støtte. Disse tomater og andre subsidierede grøntsager er i allerhøjeste grad med til at udkonkurrere de fattige afrikanske landes grøntsagsproducenter og dermed bidrage til arbejdsløsheden. Som sender folk på flugt til EU. Hvor de finder arbejde med at producere EU-støttede grøntsager, som - ja fortsæt selv.

Tre grupper
EU's støtte til produktion falder i tre grupper:

  • tilbagekøb af overproduktion,
  • tilskud til eksport og
  • støtte til såkaldte driftsprogrammer, som blandt andet sigter mod at forbedre produkternes kvalitet og fremme miljøvenlig produktion. Støtteordningen blev revideret i 1996. Resultatet var en nedskæring i støtten til tilbagekøb og eksporttilskud til fordel for mere støtte til driftsprogrammer. I 2003 udgjorde EU's støtte til producenterne af frugt og grønt knap 3,8 milliarder kroner. Italienske tomater billige i Sydafrika Resultatet er ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes blad Kontakt, at i Sydafrika er italienske dåsetomater billigere i forretningerne end de lokale. Og nordpå, i det vestafrikanske land Senegal, er en ellers blomstrende dåsetomatindustri faldet 70 procent i omsætning og ligger i ruiner.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce