0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Bilbomber mod torturkælder i Irak

Selvmordsbombere kører to biler med sprængstof ind i bygning, hvor 173 fanger tidligere blev fundet i fængsler i kælderen. Flere af dem med synlige tegn på misbrug.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

En amerikansk soldat sikrer området ved et hotel og indenrigsministeriet, hvor to kraftige selvmordsbomber ødelagde flere bygninger og dræbte mindst seks personer. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

To biler med sprængstof ødelægger en bygning i Iraks hovedstad Bagdad og dræber mindst seks personer i dag.

Måske nok en hverdagsbegivenhed i det urolige land, men disse bomber indeholdt muligvis en anden vrede end den sædvanlige.

Angrebet er foretaget mod en af de mest forhadte bygninger i Bagdad, indenrigsministeriet, som netop nu er centrum for en skandale om tortur af sunni-fanger.

Fundet af de mishandlede sunni-muslimer i bygningens kælder har skabt vrede blandt sunni-minoriteten i Irak mod shia-muslimerne, som var ansvarlige for torturen.

Målet var indenrigsministeriet
De to biler kørte mod en sikkerhedsvæg omkring et hotel ved indenrigsministeriet, hvor der tidligere i denne uge blev fundet mishandlede sunni-fanger i en bunker i kælderen.

På grund af sikkerhedsvægge og det store sikkerhedsopbud ramte selvmordsbomberne primært en beboelsesejendom tæt ved indenrigsministeriet og hotellet, men amerikansk militær mener ifølge Reuters, at målet var indenrigsministeriet.

Torturcenter i kælderen afsløret
Søndag afslørede amerikanske soldater et torturcenter i kælderen under indenrigsministeriet.

Alle de befriede 173 fanger i kælderen var sunni-muslimer og mange af dem politibetjente, mens indenrigsministeriets specialstyrke, som arresterede og bevogtede dem, består af shia-muslimer.

Tydelige tegn på overgreb
Flere af betjentene havde tydelige mærker efter slag og misbrug efter arrestationen.

Den shiamuslimske indenrigsminister Bayan Jabr klarede det ikke godt, da han forsøgte at løbe fra ansvaret. Han sagde vredt på et pressemøde, at sagen var overdrevet, da der »kun var fem, højst syv, der viste tegn på at være slået«.

Amerikanerne bad after afsløringen den irakiske regering om, at det ikke måtte ske igen. Men nu har sunnierne måske vist deres afmagt og frustration med de to selvmordsbomber mod den forhadte bygning.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.