0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

FN roser Nordkorea for atomaftale

FN's atomenergiagentur glæder sig over Nordkoreas løfte om at afvikle landets atomprogram. Agenturets chef vil gerne straks i gang med inspektioner i Nordkorea.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

De delegerede ved seks-partsforhandlingerne i Beijing giver hånd efter mødet. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

FN's atomvagthund roser Nordkoreas beslutning om at opgive landets atomprogram.

Chefen for det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA), Mohamed ElBaradei, siger, at beslutningen åbner for FN-inspektioner i landet, og det vil han straks forsøge at iværksætte.

'Jo før jo bedre'
»Jo før vi er tilbage, jo bedre«, siger ElBaradei som sin første reaktion på et gennembrud i atomforhandlingerne mellem Nordkorea og fem andre lande.

Aftalen går ud på, at nordkoreanerne opgiver arbejdet med udviklingen af atomvåben til gengæld for sikkerhedsgarantier fra USA og energisamarbejde med nabolandene.

Aftalen, der er indgået under et møde i Beijing, rummer desuden en passus om, at Nordkorea vil tilslutte sig de internationale aftaler om ikke-spredning af atomvåben.

Forhandlingerne mellem de seks lande har stået på siden 2003. Udover Nord- og Sydkorea har også USA, Rusland, Japan og Kina siddet omkring forhandlingsbordet.

Forbeholdne naboer
Reaktionerne fra Nordkoreas nabolande er forbeholdne og præget af, at man gerne vil se nordkoreanerne leve op til løfterne, før man kan glæde sig over aftalen.

Naboerne i syd, Sydkorea, vælger dog en positiv vinkel. I en erklæring fra præsidenten hedder det, at de seneste forhandlinger udgør 'en vendepunkt' som 'vil hjælpe freden med at slå rødder' på den delte koreanske halvø.

Den sydkoreanske udenrigsminister Lee Tae-Sik tilføjer dog, at parterne stadig mangler at blive enige om den konkrete udmøntning af aftalen.

'Der skal holdes øje'
Den japanske udsending ved forhandlingerne følger samme linje og siger, at 'der kan vise sig problemer med at realisere' nedlæggelsen af det nordkoreanske atomprogram.

Både den japanske og den amerikanske reaktion på aftalen præges af, at man mener, det er nødvendigt at holde skarpt øje med nordkoreanerne for at sikre en virkeliggørelse af aftalen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere