0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

Irakiske sunnier rækker hånden frem til forhandlinger

Et af Iraks største sunnimuslimske partier nedtoner nu befolkningsgruppens modstand mod forfatningen. Partiet erklærer sig villigt til 'måske' at støtte forfatningen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De sunnimuslimske partier lovede i går, at de ville gøre alt for at vælte den forfatningstraktat, som shiamuslimer og kurdere afleverede til parlamentet.

I en fælles udtalelse fra de 15 sunnimuslimske partier hed det, at sunnierne anser udkastet for at være ugyldigt.

Opblødning
Men i dag bløder et af de største sunnimuslimske partier lidt op.

»Vi har ikke underskrevet forfatningen, og vi har stadig fra nu af og frem til folkeafstemningen. Hvis uenighederne bliver løst, siger vi måske ja til forfatningen«, siger en talsmand Tareq al-Hashemi fra partiet Irakisk Islamisk Parti til Reuters.

Flere uenigheder
Om uenighederne mellem de etniske og religiøse grupper i Irak kan løses er uvist.

Foruden uenigheden om, hvorvidt Irak skal være en føderation - altså bestående af selvstyrende forbundsstater - er blot en af flere uenigheder.

Sunnimuslimerne - som var den herskende gruppe under Saddam Hussein - modsætter sig også, at det nuværende forfatningsudkast bandlyser Saddams Baath-parti og dets symboler.

Sunnierne mener ifølge Reuters, at den slags klausuler skal væk, da langt fra alle partimedlemmer har 'blod på hænderne'.

Sunnier kan vælte traktaten
Og selv om shiamuslimer og kurdere er i flertal i landet, er de nødt til at lytte til sunnimuslimerne.

For selv om sunnierne kun udgør en femtedel af Iraks befolkning (tre ud af landets 18 provinser), så gør reglerne for folkeafstemningen, at de kan vælte forfatningen.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere