0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Disney anklages for tragedie i Asien

Den amerikanske underholdningsgigants ankomst til Kina har trukket en stribe af tragedier med sig i kølvandet på løfterne om smil og glade oplevelser til den nye middelklasse i Østasien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Flere af de kinesiske fabrikker, der leverer varer og udstyr til Disney-imperiet, udsætter medarbejderne for ekstremt ringe arbejdsvilkår, hedder det i ny rapport. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Disney, det legendariske amerikanske underholdningsimperium, forsøger sig i disse år med en offensiv i Østasien, hvor klodens hurtigst voksende middelklasse bliver rigere for hver måned og forståeligt nok ønsker at forkæle børn og barnlige sjæle med alt det, som Disney-universet blev kendt for i det 20. århundrede i Vesten.

Men det er ikke for alle, at mødet med Disney bliver et eventyr.

Ringe arbejdsvilkår
Anders And og Mickey Mouse smiler og ler, men bag facaden lurer ofte et mareridt.

Det handler om ulønnet overarbejde, lave lønninger og dårlig sikkerhed.

Flere af de kinesiske fabrikker, der leverer varer og udstyr til Disney-imperiet, bliver i en netop udsendt rapport, udarbejdet af en gruppe uafhængige kinesiske akademikere, klandret for dårlige arbejdsvilkår.

Nyt Disneyland
Der er mindre end en måned til, at et nyt Disneyland i den sydkinesiske metropol Hongkong åbner. Der er desuden et Disneyland i Tokyo, så Disney har nu to forlystelsesparker i Østasien.

Fornøjeligt ser det ud, men historien er fyldt med drama og sociale tragedier.

Hongkong er økonomisk langt mere udviklet end det øvrige Kina, og den tidligere britiske koloni har haft en forfatningsmæssig særstatus siden tilbageleveringen til Kina for otte år siden.

Men historien om Disneys etablering i Hongkong viser, at mange kinesiske arbejdere ikke nyder fordel af den højere levestandard i Hongkong og dets naboområder.

Produktion flyttet
Den højere velstand i Perleflodsdeltaet betyder ikke automatisk, at ansatte har vilkår og lønninger, der er bedre end på det kinesiske fastland.

Heller ikke i Hongkongs naboregion Shenzhen, som på få år er blevet en blomstrende industriby med megafabrikker, fordi mange Hongkong-virksomheder har flyttet produktionen til Shenzhen.

Rapporten er udarbejdet af bl.a. National Labour Committee, som er en uafhængig menneskeretsorganisation. Forfatterne har bl.a. interviewet 120 ansatte på fem virksomheder i byerne Shenzhen, Zhongshan og Dongguan, der alle grænser op til Hongkong.

Ifølge rapporten er det et trykkeri, Hung Hing Printing, som har områdets rekord for arbejdsulykker, i flere tilfælde med dødelig udgang.

Afskårne fingre og ødelagte håndflader
Hung Hing producerer bøger og blade med Disney-tegneserier. Fire til fem ulykker om ugen er normalt. De ansatte får skåret fingre over af maskinerne og ødelagt deres håndflader.

Men arbejdsgive