0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Stigende amerikansk skepsis overfor Bushs Irak-politik

Målinger tyder på voksende skepsis i USA over for Bushs Irak-politik, og 57 procent af amerikanerne mener nu, at Bush løj om grundlaget for Irakkrigen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

57 procent af amerikanerne mener nu, at Bush bevidst vildførte offentligheden om grundlaget for Irakkrigen. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Præsident George W. Bush vil i nat dansk tid holde en vigtig tale i sine bestræbelser på at overbevise en stadig mere skeptisk amerikansk offentlighed om, at USA er på rette kurs i Irak.

Den amerikanske leders tale til nationen, holdes på den enorme Fort Bragg-militærbase i North Carolina, og markerer årsdagen for overdragelsen af den civile myndighed i Irak til en fungerende irakisk regering.

Møder forældre til dræbte
Bush skal samtidig møde forældrene til nogle af de omkring 1700 amerikanske militærpersoner, som er blevet dræbt i Irak siden den amerikanskledede invasion i marts 2003.

Forud for Bushs tale viser en meningsmåling fra dagbladet Washington Post og tv-selskabet ABC, at et flertal er modstandere af et fortsat amerikansk militært engagement i Irak. Hele 59 procent af de adspurgte i undersøgelsen opfordrer til en hel eller delvis tilbagetrækning af de amerikanske soldater fra landet, hvor oprørere dagligt gennemfører angreb med dødsofre til følge.

Afviser opfordringer
Bush-regeringen har afvist opfordringer fra kongresmedlemmer, herunder fra præsidentens eget republikanske parti, til at præsentere en klar tidsplan for tilbagetrækningen.

USA har 135.000 mand i Irak.

Det Hvide Hus' talsmand, Scott McClellan, sagde i går, at der er gjort bemærkelsesværdige fremskridt i Irak siden magtoverdragelsen for et år siden - især med valget i januar og indsættelsen af en midlertidig irakisk regering under ledelse af premierminister Ibrahim Jafaari, som mødtes med præsident Bush i Washington i sidste uge.

Uro i 12 år
Både Bush og Jafaari mener, at det vil være en opmuntring for oprørerne, hvis USA meddeler, hvornår det forlader Irak.

Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, sagde søndag, at oprøret i Irak kan fortsætte i endnu 10-12 år.

Bush indledte Irakkrigen med den begrundelse, at Saddam Husseins regime var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben.

Men der var ingen våben, og Bush siger nu, at det var nødvendigt at vælte Saddam som led i den såkaldte internationale krig imod international terrorisme og for at udbrede demokrati i Mellemøsten.

Ingen forbindelse til virkeligheden
En anden Washington Post-ABC-måling viser i dag for første gang, at flertallet af amerikanere, nemlig 57 procent, vurderer, at Bush bevidst vildførte offentligheden om grundlaget for Irakkrigen.

Blandt de republikanske kritikere af Bushs Irak-politik er den fremtrædende senator Chuck Hagel, som i sidste uge sagde, at Det Hvide Hus har mistet forbindelsen til virkeligheden i håndteringen af Irak-konflikten.

/ritzau/

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement