0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Storbritannien lægger EU-afstemning på is

Den britiske regering lagde i dag som forventet den engelske folkeafstemning om EU-forfatningen på hylden. Dét sker efter sidste uges højlydte nej'er i Frankrig og Holland.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Tony Blairs kontor i Downing Street bekræfter, at afstemningen lægges på is. - Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Briterne skal ikke stemme om EU-forfatningstraktaten foreløbigt.

Premierminister Tony Blairs kontor bekræfter ifølge tv-stationen BBC, at den britiske afstemning, der ellers efter planen skulle finde sted i 2006, er blevet lagt på is.

»I øjeblikket er emnet uafklaret. Vi vil fortsætte processen, når vi har klarhed«, siger en talsmand for Tony Blair.

Stilles i bero
Ifølge talsmanden vil den britiske udenrigsminister Jack Straw i eftermiddag informere Underhuset om, at regeringen »suspenderer den parlamentariske proces, at lovforslaget (om at afholde en folkeafstemning, red.) er stillet i bero, indtil det er mere klart, hvad der kommer til at ske«.

Den britiske regerings beslutning var ventet - allerede i sidste uge forlød det, at Jack Straw i dag ville informere Underhuset om beslutningen.

To gange nej
Beslutningen kommer efter en uge, hvor EU-forfatningen led to hårde nederlag. Sidste søndag valgte et stort flertal af franskmændene at afvise forfatningen - efterfulgt af et endnu mere højlydt nej blandt hollænderne onsdag.

Selv om ti EU-lande har godkendt forfatningen, har det franske og hollandske nej rejst tvivl om forfatningens levedygtighed.

Dansk tvivl
Meningsmålinger i Danmark, Portugal, Polen og Tjekkiet, som tidligere viste et ja til forfatningen, har efter sidste uges afstemninger ændret sig til nej-sidens fordel.

Den franske præsident Jacques Chirac og den tyske kansler Gerhard Schröder erklærede efter et møde i dag, at man stadig støtter op om forfatningstraktaten og opfordrer de resterende EU-medlemmer til at fortsætte med ratificeringsprocessen.

EU's ledere mødes 16. og 17. juni for at diskutere forfatningstraktatens fremtid i kølvandet på de seneste afstemninger og meningsmålinger.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce