0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Abu Ghraib-ansvarlig: Mishandlinger foregår muligvis stadig

Den tidligere ansvarlige for det berygtede Abu Ghraib fængsel siger nu, at forsvaret bruger hende som syndebuk for mishandlingerne, og at fangerne i fængslet muligvis stadig bliver mishandlet i daq.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Tidligere general Janis Karpinski, som havde ansvaret for Abu Ghraib fængslet, da mishandlingerne af irakiske fangere blev afsløret, siger, at hun ikke er overbevist om, at mishandlingerne er ophørt. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Janis Karpinski, tidligere brigadegeneral af reserven, der i sidste uge blev degraderet til oberst for sit medansvar for fangemishandlingerne i Abu Ghraib fængslet, siger nu at hun og andre reservister i hæren bliver brugt som syndebukke for skandalen, og at fangemishandlingerne meget vel stadig foregår i fængslet.

Undværlige syndebukke
»Hele vejen op til Pentagon (USA's forsvarsministerium, red.), har man længe haft den opfattelse, at reservister og hjemmeværnsfolk er undværlige. Vi skal alligevel tilbage og være civile igen, når vi bliver sendt hjem fra aktiv tjeneste«, siger hun i et interview med den amerikanske tv-station ABC News.

Det er et år siden, at billederne fra Abu Ghraib fængslet af mishandlede og seksuelt ydmygede irakere med storsmilende amerikanske soldater i baggrunden chokerede verdenen.

Militæret foragter reservister
Janis Karpinski siger, at fangemishandlingen foregik da hun ikke længere havde det direkte ansvar for fængslet, og at det er »belejligt« for militæret, i lyset af deres foragt for reservister, at skyde skylden på hende.

Militæret iværksatte en undersøgelse af forholdene i fængslet og de menige soldater på billederne, som i dag bliver retsforfulgt, fastholder at de blot fulgte ordre ovenfra.

Kun menige retsforfølges
Kun en officer, Janis Karpinski som den høstrangerende, er blevet stillet til ansvar og degraderet til oberst som en disciplinærstraf.

Resten af de anklagede, alle menige, bliver strafferetsligt forfulgt, og nogen har allerede fået fængselsdomme.

»Det forklarer også, hvorfor vi fik så dårlig en modtagelse af general Sanchez og hans stab. De ville ikke erkende, at de havde brug for en brigade fra reserven til så vigtig en mission, specielt ikke brigade, som var ledet af en kvindelig general«, siger hun om den tidligere øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Irak, general Ricardo Sanchez.

Mishandlingerne foregår måske staidg
Hun siger, at hun »ikke er overbevist« om at billedafsløringerne har stoppet selve mishandlingerne i Abu Ghraib.

»Måsk