0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA sætter menneskeliv og dollars på nye terrorangreb

Ministeriet for indre sikkerhed i USA har lavet en liste over de mest oplagte terrormål, og hvad tabstallet vil blive ved terrorangreb. På den måde håber man at kunne målrette indsatsen mod terror.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

USA forsøger nu at forberede sig på fremtidige terrorangreb. Her ses 11. september 2001 på afstand. - Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

USA sætter nu dollars og menneskeliv på forskellige terrorscenarier i en ny dommedagsplan, der er udarbejdet af Ministeriet for indre sikkerhed.

Målet er ikke at skræmme befolkningen, siger officielle kilder til New York Times. Og det understreges, at det ikke er konkrete mistanker om terror, der ligger til grund for opgørelsen.

Udgangspunkt i virkeligheden
Hvert scenarie er lavet med udgangspunkt i hvilke evner, terrorister forventes at have, hedder det i dokumentet.

Den alvorligste type af realistiske angreb er ifølge opgørelsen, hvis en primitiv atombombe sprænges. En sådan bombe vil muligvis kun slå nogle hundrede mennesker ihjel på stedet, men radioaktiviten vil ødelægge store områder.

Andre meget alvorlige angreb vil være angreb med nervegassen sarin, eller hvis en tank med klor sprænges i luften. Det vil sandsynligvis koste 17.500 mennesker livet og såre 100.000.

Og spredes miltbrand ved at køre en lastbil gennem fem amerikanske byer i løbet af to uger, vil omkring 350.000 blive berørt heraf 13.200 dødeligt.

Spredning af epidemier
Spredes en alvorlig epidemi af lungebetændelse i en lufthavn, på en togstation eller i en sportshal vil 2.500 omkomme og 8.000 vil blive syge.

Og inficeres kvæg systematisk med mund- og klovsyge vil det koste hundredvis af millioner af dollars.

Der er ikke nævnt for eksempel kapringer af og angreb med fly, da man har veludviklede planer for, hvordan en sådan situation skal takles.

Offentliggjort ved en fejl
I virkelighed skulle opgørelsen slet ikke være nået ud til offentligheden. Men en kladde blev ved en fejl lagt ud på en offentlig hjemmeside fra Hawaii.

Opgørelsen blev for 15 måneder siden bestilt af præsident Bush. Det skete efter kritik af, hvordan midlerne til bekæmpelse blev fordelt i blinde i stedet for at fokusere på de områder eller bygninger, der er udsat for den største risiko.

»Vores land er i fare for at spendere os selv til døde uden at vide, hvad vi forbereder os på. Disse scenarier giver os en mulighed for at placere de oplagte mål«, siger David Heyman fra Center for Strategiske og Internationale Studier i Washington til New York Times.

Advarsel fra FN
Listen over terrormål kommer en uge efter at FN's generalsekretær Kofi Annan på en terrorkonference advarede om, at det nu er sidste chance for at gribe ind over for terrorangreb med 'beskidte' bomber, som er primitive atomvåben, ikke udløser den altødelæggende paddehattesky.