0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA undersøger 26 mord på krigsfanger

Alvorlige anklager mod USA's hær for drab på fanger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Mishandlingerne af fanger i Abu Ghraib har længe været kendt, men meget tyder på at overgreb mod fanger i amerikansk varetægt har været mere udbredt. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mindst 26 fanger er døde i amerikansk fangenskab i Irak og Afghanistan. Nogle af fangerne - muligvis dem alle - er blevet myrdet.

Det viser foreløbige undersøgelser, som det amerikanske militær har foretaget.

I 18 af sagerne har efterforskerne opfordret til, at der bliver rejst tiltale, mens yderligere otte dødsfald optræder på militærets liste over formodede drab.

Det oplyser militære embedsmænd til New York Times.

Militæret vil straffe de skyldige
»Hæren vil undersøge ethvert dødsfald på fanger. Mishandling af fanger er uacceptabelt, og hæren vil holde de skyldige ansvarlige«, siger Oberst Joseph Curtin til avisen.

I alt har det amerikanske militærs efterforskere undersøgt 308 sager, hvor der har været beskyldninger om mishandling af fanger. Heriblandt 68 drabsanklager og 240 andre påstande om tæv, tortur og seksuelle overgreb.

De 26 sager er et væsentligt højere antal end tidligere oplyst. En rapport fra Pentagon i sidste uge fastslog, at der kun var kendt seks tilfælde, hvor krigsfanger i amerikansk varetægt havde mistet livet.

Kun ét af drabene har fundet sted i det berygtede Abu Ghraib-fængsel i Irak, hvor amerikanske soldaters tortur af fanger sidste år vakte opstandelse i USA og resten af verden.

Det har ført til spekulationer om, at USA´s hårdhændede behandling af fanger er almindeligt accepteret og ikke kun et udtryk for enkelte brodne kar blandt fangevogterne.

Det amerikanske militær afviser påstandene.

»Jeg har ikke hørt om det antal du nævner (de 26 drab, red), men naturligvis er bare ét drab ét for meget«, siger Lawrence Di Rita, der er talsmand for Pentagon til New York Times.

Han tilføjer, at de amerikanske styrker har tilbageholdt mere end 50.000 fanger i Irak og Afghanistan i de seneste tre år.

CIA-agenter under mistanke
Fire af drabs-sagerne involverer CIA-agenter og bliver i øjeblikket vurderet at det amerikanske justitsministerium.

I en af sagerne er en såkaldt freelance-ansat CIA-agent, David Passaro, mistænkt for at have dræbt en afghansk fange i forbindelse med et brutalt forhør. Under afhøringen slog og sparkede Passaro angiveligt fangen så voldsomt, at denne til sidst døde.

Indtil videre er mindst otte amerikanske soldater blevet dømt i forbindelse med mishandling og drab på krigsfanger, og yderligere 13 sager er øjeblikket ved at blive prøvet ved domstolene.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu