0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Våbendele fra Saddam-tiden ny trussel

Avancerede våbendele - blandt andet udstyr til fremstilling af masseødelæggelsesvåben - er siden Saddam Husseins fald for to år siden spredt til flere lande i og uden for regionen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Iraqi News Agency
Foto: Iraqi News Agency

Da Saddam Hussein blev væltet fra magten i Irak, forsvandt der samtidig avancerede våbendele fra Irak. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Udstyr til fremstilling af masseødelæggelsesvåben er siden den irakiske diktator Saddam Husseins fald for snart to år siden spredt til flere lande i og uden for regionen.

Det drejer sig blandt andet om dele til fremstilling af missiler eller våben med atomsprængladninger, der ifølge den irakiske regering og amerikanske eksperter sandsynligvis er endt i Iran og Syrien, og sidste år fandt FN-inspektører avancerede irakiske våbendele i Jordan.

Fabrikker var ubevogtet
Disse dele forsvandt fra flere irakiske våbenfabrikker i dagene og ugerne efter Saddam-styrets fald.

Det skete på trods af, at USA kendte alt til fabrikkerne og aktiviteterne i dem og blandt andet havde brugt eksistensen af dem som et af argumenterne for at angribe Irak og fjerne Saddam Hussein.

Alligevel blev disse fabrikker ikke bevogtet. De blev plyndret, og tyvene vidste nøjagtigt, hvad de gik efter, sagde den irakiske viceindustriminister Sami al-Araji til New York Times.

»De kom ind med kraner og lastbiler, og de tømte hele fabriksanlæg. Det var avanceret plyndring«, siger han til bladet.

Kendt i lang tid
Amerikanske militær- og terroreksperter er dybt bekymrede, for ministerens oplysninger er en yderligere bekræftelse af, at dødsensfarligt udstyr reelt er uden for kontrol og derfor let kan komme terrorgrupper i hænde.

»Målrettet plyndring af den type udstyr må anses for at være en spredningstrussel«, siger Gary Milhollin til New York Times.

Han leder et amerikansk forskningsinstitut for atomvåbenkontrol, og andre eksperter udtaler sig i samme retning, mens Det Hvide Hus blot fastslog, at disse plyndringer har været kendt i lang tid.

Våbeninspektører uden adgang
De amerikanske myndigheder har været vidende om disse forhold siden Bagdads fald, og i det seneste år har FN's atomenergiagentur IAEA og FN's våbeninspektører sendt rapporter om disse plyndringer til FN's Sikkerhedsråd.

Men de har manglet det samlede overblik, for de amerikanske myndigheder har forment IAEA og våbeninspektørerne adgang til Irak siden den officielle afslutning af krigen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.