0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

43 mio. afrikanere kan reddes fra aids

Valget er verdens: Skal 89 millioner afrikanere de kommende 20 år smittes med hiv? Eller kan de afrikanske og resten af verdens regeringer enes om en samlet strategi, der næsten halverer dette tal?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

En aids-patient tørrer sveden af sig under en protestaktion for de hiv-ramtes rettigheder uden for det sydafrikanske parlament i Cape Town. - Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En stak glittede tilbudsaviser til at opsuge hendes diarre, et par gummihandsker til at beskytte den sygeplejerske, der endelig hjalp hende videre til en smertefri verden.

Det var alt, hvad Sydafrika havde at tilbyde den 20-årige Nonhlanhla - hvis navn betyder 'lykkeligvis' - da hun for to år siden døde af aids.

Dagen efter vedtog Sydafrikas regering en langsigtet aids-strategi, der siden har ført til starten på verdens største behandlingsprogram.

Dramatiske konsekvenser
Verden og Afrika står nu over for tilsvarende valg mellem gummihandsker og grundlæggende kursskift. Ifølge en ny rapport fra FN's aids-organisation UNAids vil summen af beslutninger over de kommende år få dramatiske konsekvenser:

I værste fald vil 83 millioner afrikanere være døde af aids - det svarer næsten til Tysklands befolkning.
Men vælger verden i stedet visionært, kan vi afværge 16 millioner dødsfald og forhindre 43 nye millioner hiv-infektioner.

Det sidste vil være tæt på en halvering over de 20 år.

Tre scenarier
Det fremgår alt sammen af tre scenarier, som UNAids har offentliggjort i en ny rapport.

Scenarierne er ikke det rene gætværk, men en fremskrivning af eksisterende trends, der er blevet til gennem 150 eksperters samarbejde gennem to år.

»Millioner af nye infektioner kan forhindres, hvis Afrika og verden beslutter at tackle aids som en ekstraordinær krise med potentiale til at smadre hele samfund og økonomier«, siger UNAids' chef, Peter Piot.

»Scenarierne giver os et glimt ind i fremtiden, så vi kan træffe de rigtige beslutninger i dag«, sagde Etiopiens præsident Girma Woldegiorgis.

»På et tidspunkt hvor der er en øget vilje til at tackle hiv og aids i Afrika, må vi samle alle gode kræfter - både menneskelige og økonomiske - og bruge dem effektivt til bæredygtige forandringer«.

'Fælder og arv'
Det mest pessimistiske af de tre scenarier - 'Fælder og arv' - er ikke overraskende en fremskrivning af tingenes øjeblikkelige tilstand.

Den grundlæggende fejl er, at man opfatter hiv og aids som en sygdom på linje med alle andre, løsrevet fra den fattigdom, de sociale problemer og den kultur af fornægtelse, hvori sygdommen blomstrer i dag.

Ganske skræmmende vil selv en forøgelse af eksisterende programmer mod hiv og aids ikke nødvendigvis gøre den store forskel, lyder det ifølge rapporten.

Scenariet opererer med en stor opmærksomhed på hiv og aids - som man oplever det i øjeblikket - men også med kortsigtede løsninger, hvoraf mange er bedst egnede til at give det indtryk, at der sker noget.

Efter de seneste års stærke fokus på behandling med hiv-medicin - som UNAids selv har bidraget til - advarer rapporten mod »genveje og magiske løsninger« som en af syv mulige fælder i Afrikas indsats mod aids.

Det nævnes specifikt, at »hastværk« med at indføre hiv-behandling kan »efterlade få blivende forandringer og forhindre den stærkt tiltrængte forøgelse af forebyggelsen«.
I 'Fælder og arv' er der i 2025 stadig kun behandling til 20 procent af de hiv-positive, der har behov for det.
Og »fordi det er mislykkedes at komme epidemien i forkøbet med forebyggelse, vil omkostningerne fortsætte med at vokse«, advarer rapporten.

'Svære valg'
Det andet af de tre scenarier, 'Svære valg', beskriver en situation, hvor Afrika i vid udstrækning bekæmper hiv- og aids-epidemien på egen hånd med de penge og bistand, der i øjeblikket er til rådighed.

Men selv om den situation langtfra er ideel, viser blandt andet Ugandas eksempel, at der er masser af plads til forbedringer i forhold til tingenes øjeblikkelige o