Siden 1990 er 19 ungdomskriminelle blevet henrettet i USA. - Arkivfoto: AP
Foto: PAUL BUCK

Siden 1990 er 19 ungdomskriminelle blevet henrettet i USA. - Arkivfoto: AP

Internationalt

USA afskaffer dødsstraf for unge

Unge drabsmænd under 18 år skal ikke længere kunne henrettes i USA. Det fastslår den amerikanske højesteret, der med en opsigtsvækkende kendelse har afskaffet dødsstraffen for unge.

Internationalt

Den amerikanske Højesteret har besluttet at afskaffe dødsstraffen for unge under 18 år. Beslutningen kommer som en stor sejr modstanderne af dødsstraf.

Det var en splittet Højesteret, der afskaffede dødsstraffen for de 16-17 årige. Med fem mod fire stemmer stemte retten for at afskaffe den ultimative straf.

»18 års alderen er den alder, hvor samfundet trækker en linje mellem at være barn og voksen. Det er, konkluderer vi, der hvor grænsen for dødsstraf bør ligge«, siger højesteretdommer Anthony Kennedy ifølge CNN.

Beslutningen kan påvirke op mod 70 indsatte, der sidder på dødsgangen for forbrydelser, de begik som 16-17-årige.

»Dagens afgørelse ser vi som en afgørende milepæl på vejen til en global afskaffelse af dødsstraf for kriminalitet begået af børn«, siger en talsmand for Amnesty International til Reuters.

Ifølge Amnesty har USA stået for 19 af de 39 henrettelser af mindreårige, der er foregået siden 1990.

De øvrige henrettelser er foregået i lande som Iran, Nigeria, Pakistan, Saudi-Arabien, Kina, Yemen og den Demokratiske Republik Congo.

I 2002 forbød USA´s Højesteret, henrettelser af retarderede.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden