0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Spaniens ministerpræsident: Europa har vundet

Det blev til et overvældende spansk ja til EU-konstitutionen. Hele 77 procent af de, der stemte, stemte ja. En triumf, siger ministerpræsident Zabatero. Et flop, siger kritikerne med henvisning til den lave valgdeltagelse på 42 pct.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Ministerpræsident Zapatero holder sejrs-tale ved Moncloa-paladset i Madrid. -Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det blev en overvældende sejr for EU-konstitutionen ved valget i Spanien i går. Næsten 76,7 procent stemte ja mod 17,2 procent, der stemte nej.

Det var dog kun godt 42 procent at de stemmeberettigede spanierne, der afgav deres stemme.

Europa og Spanien har vundet
Tilhængerne kalder resultatet en triumf, mens kritikerne betegner den lave valgdeltagelse som et udtryk for manglende begejstring for EU.

Ministerpræsident José Luis Rodríguez Zapatero var i aftes udelt begejstret over det spanske folks overvældende ja til EU.

»Spanierne har skrevet europæisk historie. Ingen har tabt. Europa har vundet, og Spanien har vundet«, sagde han ifølge den spanske avis El Mundo.

Tak til Europa
Han mener samtidig, at spaniernes tilslutning til EU-konstitutionen er en måde at sige tak til Europa på, fordi Spanien kom relativt sent med i EU-samarbejdet. Det skete først i 1986.

Spanien er det første land til at stemme om forfatningen. Derfor er ja'et er positivt signal at sende til de andre lande. Nu skal de andre lande følge trop, mener den socialistiske ministerpræsident Zapatero.

»Vi inviterer jeg til at fortsætte den vej, vi spaniere har begyndt«, sagde han.

Der skal afholdes afstemning om EU-konstitutionen i Danmark, Frankrig, England, Irland, Luxembourg, Holland og Portugal.

Ingen folkelig opbakning
I Danmark kalder EU-kritikere den lave valgdeltagelse for et flop og et udtryk for, at EU-forfatningstraktaten ikke har folkelig opbakning.

»Folkeafstemningen i Spanien er et flop med 60 procent sofavælgere. Det viser bare, at EU aldrig har været et folkeligt projekt«, siger Enhedslistens EU-ordfører, Rune Lund til Ritzau.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Mogens Camre, konkluderer, at den lave deltagelse skyldes uvidenhed om traktaten.

»Det er helt uden demokratisk legalitet at indføre en forfatning, hvis betydning borgerne i en række lande slet ikke er bekendt med«, siger han.

EU er frihed
Ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Frank Jensen, skyldes den lave deltagelse snarere, at spanierne tager deltagelsen i EU for givet.

Havde de været utilfredse med EU, skulle de nok være strømmet til stemmeboksene.

»Ligesom andre sydeuropæere tager spanierne EU for givet. Og det er der ikke noget at sige til med deres historie med fascismen. For dem betyder EU frihed«, siger Frank Jensen til Ritzau.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.<