0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Irakisk politi mangler alt op til valget i Irak

Det nye irakiske politi mangler alt - våben, biler, uniformer. Men det er dem, der skal garantere vælgernes sikkerhed om 11 dage i et valg, terroristerne vil gøre alt for at ødelægge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De danske styrker lærer irakisk politi at håndtere de forventede forsøg på at sabotere valghandlingen 30. januar. Foto: Henning Bagger

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Terroristerne kom ind i valglokalet og bortførte to personer. Men mine folk var hurtige. Vi forfulgte dem og fangede dem, og nu har vi befriet de to gidsler«.

Hvad den irakiske politichef i Al Haritha mangler i højde, har han så rigeligt i ivrighed. Han hopper og slår ud med armene, og ordene kommer fygende ud under det sorte overskæg, så tolken slet ikke kan følge med:

»Og så lagde vi terroristerne i håndjern og forhørte dem, og vi fandt en masse våben i deres køretøj. Og nu skal vi til at afhøre dem igen«.

Politimester Kareem kigger begejstret op på den høje danske premierløjtnant Lars Djernes. Den danske soldat kvitterer storsmilende:

»Jamen, det var da strålende. En meget flot indsats«.

Terrorbekæmpelse i dagens bombehærgede Irak kunne måske kalde på større erkendelse, men nu er det ikke virkeligheden, som den stolte irakiske politiofficer aflægger rapport om.

Det er en øvelse. Et af de fiktive terrorangreb, som kan true det irakiske valg om 11 dage. Og som derfor skal bruges til at træne samarbejdet mellem det irakiske politi, det irakiske militær og den danske styrke i det sydlige Irak.

På søndag 30. januar skal danskerne sammen med 2.500 irakiske betjente og 1.200 irakiske soldater være ansvarlige for sikkerheden for 600.000 vælgere på over 120 valgsteder nord for Basra i et område, der er på størrelse med det halve af Jylland.

»Vi kan aldrig dæmme fuldstændig op for terrorangreb, for terroristerne vælger tid og sted«, indrømmer oberst John Dalby, der er chef for de danske styrker ved Basra. »Men vi kan se på deres mønstre og forsøge at gætte på mulige angreb«.

Det er grundlaget for øvelsen, hvor den danske garnison er ude i stort tal med pansrede mandskabsvogne, opklaringsenheder og militærpoliti, som har den daglige kontakt til det nye irakiske politi.

På næste søndag, når valget bliver alvor, skal danskerne være usynlige. De skal i hvert fald ikke ind i valglokalerne, for det er irakernes valg. Derfor skal irakisk politi stå for sikkerheden. Men på grund af de mange stemmesteder bliver der kun fem-ti mand pr. valgsted.

Og det irakiske militær skal til gengæld overtage kontrollen med vejspærringerne, der normalt er politiarbejde. I øvrigt vil det blive forbudt at køre helt hen til stemmestederne, ligesom parkerede biler vil blive fjernet af frygt for terrorbomber.

De danske styrker skal så holdes i beredskab til særlig indsats - og kun hvis irakerne beder om hjælp.

Og hjælp var der brug for i går, men hovedsageligt til at få øvelsen i gang. Det irakiske politi prioriterede