0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Retsmedicinere får langsomt styr på ofrene i Phuket

De omkomne efter flodbølgen på ferieøen Phuket skal identificeres. 50 skandinaviske kriminalteknikere er rejst til Thailand for at være med. I går startede de arbejdet et helt nyt sted.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Leif Schiønemann (t.h.) holder orienteringsmøde om arbejdet i Khao Lak. Han mener, at de talrige nye procedurer skyldes begyndervanskeligheder. Det er svært at få mange hold til at fungere på et nyt sted. - Foto: Martin Leh

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den seneste lille uge har retsmedicinere, tandlæger og politifolk fra Skandinavien og mange andre lande haft travlt med at registrere de mange døde efter flodbølgen på den thailandske ferieø Phuket. Det er en langsommelig affære, der ikke er blevet nemmere af de vanskelige forhold, teknikerne har arbejdet under.

»Vi har stået under åben himmel og uden meget vand. Det har været meget varmt, og for nogle var lugten nok streng«, siger retsmediciner Peter Thiis Knudsen, der sammen med 13 andre danske teknikere er udsendt til at bistå med det store arbejde, der forestår, før de omkomne kan identificeres og udleveres til pårørende.

»Men vi har fået det til at fungere«, siger han, ikke uden stolthed.

I går startede en ny etape. Fra at have foregået forskellige steder i området er arbejdet med at identificere næsten 5.000 døde nu samlet ved Yan Yao-templet I Kaho Lak nord for Phuket. 30 internationale hold skal arbejde fra tidlig morgen til sen aften. Hvor længe? Til de er færdige. Ingen ved hvornår.

Inde på templets område er der et forvirret mylder af alverdens politifolk og retsmedicinere, mange i beskyttelsesdragter, hårnet og handsker, de fleste med masker for næse og mund. En flok buddhistiske munke i orange klæder går uforstyrret rundt. En eller anden råber uafbrudt i en højttaler, men ingen hører vist efter.

»Det er noget med ændrede procedurer«, forklarer en ung frivillig, der udleverer gummistøvler. »Men de ændrer sig hele tiden, så det skal du ikke tage dig af«.

To danske hold
Et teknikerhold består af en retsmediciner, en tandlæge og to politifolk. Danmark har sendt to hold plus lidt ekstra. Svenskere, nordmænd og finner har også bidraget. I alt arbejder de 50 skandinaver tæt sammen.

Det danske hold er en del af det såkaldte id-beredskab, som er oprettet med henblik på at assistere ved katastrofer, forklarer holdets leder, kriminalassistent Alf Topp fra København.

Arbejdet foregår efter Interpol-regler, som sikrer, at det foregår ens i alle lande, og at procedurerne er de samme, siger han. Det betyder, at holdene arbejder med ét lig ad gangen.

Da det er umuligt at fastslå den omkomnes nationalitet, får teknikerne udleveret lig i vilkårlig rækkefølge.

I det lighus, hvor danskerne skal arbejde, er andre hold allerede i gang. De tager først dna-prøver fra hår, ribben og lår. Senere registreres særlige kendetegn som tatoveringer eller ar. Tandlægen undersøger tænderne, og endelig udfærdiges en post mortem-rapport.

Når kriminalteknikernes arbejde er slut