0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Frygt for angreb lige før valg i Irak

Amerikansk brigadegeneral advarer om oprørernes strategi før valget i Irak: voldsomme og omfattende angreb lige før valgdatoen 30. januar.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

I Irak forbereder man sig på valget 30. januar. Men samtidig planlægger irakiske oprørere nye blodige angreb, advarer brigadegeneral. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Irakiske oprørere har bortført tre højtstående irakiske embedsmænd, skåret halsen over på en mand, der arbejdede for det amerikanske militær og dræbt mindste fire andre.

Det oplyste embedsmænd, dagen efter at en amerikansk general havde advaret om, at oprørerne måske planlægger »forfærdelige« angreb forud for valget i Irak 30. januar.

Samtidig er der blandt sunnimuslimernes og shiamuslimernes ledere vidt forskellige holdninger til, om valget skal afholdes overhovedet.

Brigadegeneral Erwin Lesselsiger, USA forventer en stigning i angrebene.

»Den værst tænkelige situation er den, hvor de har en række omfattende angreb med mange ofre og stor opmærksomhed i de dage, der fører op til valget. Hvis man ser tilbage over de sidste seks måneder, har de hele tiden optrappet den barbariske karakter i deres angreb. For et år siden så vi ikke den slags forfærdelige ting«, siger Lessel.

Bortført
Guvernøren i Saddams Husseins hjemby, Tikrit, er blevet bortført sammen med to af sine embedsmænd. De var på vej til Najaf, da de faldt i et baghold. I Bakuba fik en tolk, der arbejdede for amerikanerne, halsen skåret over. Angribere brød ind i hans hus og henrettede ham.

Blandt de dræbte var en politimand, der blev skudt, da han forlod sit hjem.

Oprørsaktionerne menes at være anført af det sunnimuslimske mindretal, som dominerede Irak under den tidligere diktator Saddam Hussein.

Modstand
Ved valget, der bliver det første, siden Irak blev dannet i 1932, vil sunnimuslimerne med sikkerhed miste deres fremtrædende rolle til shiamuslimerne, som omfatter 60 procent af Iraks 26 millioner mennesker.

To højtstående religiøse ledere fra henholdsvis det shiamuslimske og det sunnimuslimske trossamfund udtrykte ved fredagsbønnen vidt forskellige synspunkter.

»Vi ønsker, at alle irakere skal deltage, og vi står fast på at afholde valget som planlagt og lægge det bag os som en måde at gøre en ende på konflikten på i Irak«, sagde Saadr Aldeen al-Qubbanji, leder af det shiamuslimske parti Det Høje Råd for Den Islamiske Revolution i Najaf.

»Vi ønsker alle valg, men vi søger fair og frie valg. De af os, som opfordrer til udsættelse, søger det for landets bedste. Valget skal holdes efter irakisk krav og ikke på grund af krav fra andre lande«, sagde til gengæld Sheik Mahmoud al-Somaidie fra Sunnimuslimernes Sammenslutning af Muslimske Lærde i Bagdad.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere