0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Topmøde vedtager varslingssystem

Deltagerlandene på topmødet i Jakarta er blevet enige om, at der skal oprettes et varslingssystem mod flodbølger for landene i Det Indiske Ocean.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Foto fra det tidligere så paradisiske Khao Lak i Thailand. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Torsdag formiddag har 26 statsledere og organisationer givet håndslag på, at der skal oprettes et tsunami-varslingssystem for landene omkring Det Indiske Ocean.

Thailand: Vi skal beskytte os
Bare ti minutters varsel kunne have reddet hundredevis af mennesker, hedder det.

»Aldrig igen må vi være så sårbare og udsatte. Det er bevist at bare ti minutters varsel kan redde hundredevis af menneskeliv«, siger Thailands udenrigsminister Surakiart Sathirathai.

Indonesien: Udgiften ligegyldig
Den indonesiske præsident Susilo Bambang Yudhoyono siger, at verden bør betale prisen uanset hvad.

»Som verdenssamfund bør vi ikke være opslugt af at regne på omkostninger, men bare sørge for, at vi ikke skal tælle ofre i fremtiden, som vi gør i dag«, siger præsidenten.

Hensigterklæring
Flodbølger er et sjældent fænomen i Det Indiske Ocean, og der eksisterer ikke noget formelt varslingssystem modsat Stillehavet, hvor landene har et fælles varselssystem med udgangspunkt på Hawaii.

Systemet har angiveligt reddet tusinder af menneskeliv.

FN er med
FN's generalsekretær Kofi Annan siger, at organisationen vil hjælpe til.

»Vi må lære af vores erfaringer, så vi kan undgå tragedier som denne i fremtiden. Forebyggelse og tidlige varslinger er nødvendigt«, siger Annan.

Japan går foran
En kilde i det indonesiske udenrigsministerium siger til nyhedsbureauet AP, at adskillige lande, heriblandt Japan, har lovet at fungere som frontløbere, når beslutningen skal sættes i værk. Den melding har den japanske ministerpræsident Koizumi efterfølgende bekræftet.

Han siger, at han vil gå videre med idéen under en FN-konference i den japanske by Kobe senere på måneden.

Forholdsvis billigt og nemt
Tidligere på ugen sagde australske forskere fra Geoscience Australia-instituttet, at et varslingssystem forholdsvis hurtigt og billigt kan være på plads i Det Indiske Ocean.

Prisen er omkring 110 mio. kr. og kan være installeret i i løbet af i år, lød det fra forskerne. Men den beregning tager ikke højde for, at kommunikationssystemerne i især Indonesien skal udbygges, hvis varslingssystemet skal have en funktion.

Prøv Politiken i 30 dage