0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Karzai anerkender afghansk valg

Den nyvalgte præsident Hamid Karzai har besluttet at anerkende det afghanske valg, idet tre af hans modstandere har opgivet deres boykot af valget. USA opfordrer samtidig NATO til at tage ansvaret for operationerne i Afghanistan.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Den nyvalgte præsident Hamid Karzai har besluttet at anerkende det afghanske valg, idet tre af hans modstandere har opgivet deres boykot af valget. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den nyvalgte præsident Hamid Karzai har besluttet at anerkende det afghanske valgresultat, som eller har været ramt af beskyldninger om valgsvindel.

Karzais beslutning kommer, idet tre af hans vigtigste konkurrenter har opgivet deres valgboykot.

To af Karzais hovedmodstandere opgav tidligere deres boykot af valget, og nu har den afghanske general Rashid Dostum, der var en af Karzais største rivaler ved det overståede præsidentvalg, meddelt, at hans boykot af valget heller ikke længere står ved magt.

Dostum kastede det historiske valg ud i kaos, da han sammen med 16 andre af de i alt 18 kandidater midt under valghandlingen lørdag boykottede valget med henvisning til uregelmæssigheder.

»Dostum ser optimistisk på den kommende regering og tror, at den vil være åben (for bred deltagelse, red.)«, siger Dostums talsmand, Faizullah Zaki.

USA vil have NATO i spidsen
Efter det overståede valg opfordrer den amerikanske regering nu NATO til at overtage det samlede ansvar for operationerne i Afghanistan.

NATO-landenes forsvarsministre vil onsdags aften på et møde i Rumænien diskutere USA's ønske.

Hvis USA får sit ønske opfyldt vil det betyde, at de øvrige NATO-lande skal sende flere soldater og mere udstyr til Afghanistan.

Samtidig vil det også betyde, at NATO-styrkerne formentlig vil komme i en mere offensiv rolle, og dermed befinde sig uden for det nuværende mandat, som kun er fredsbevarende.

Den amerikanske NATO-ambassadør, Nicholas Burns, vil ikke komme med en deadline for, hvornår den nye konstellation i givet fald skulle træde i kraft.

»Det kan blive i 2005 eller det kan blive i 2006. Det kommer an på, hvordan tingene kommer til at ske«, sagde Nicholas Burns.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu