0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Myndigheder forpurrede pressens arbejde i Beslan

De russiske myndigheder lagde alvorlige forhindringer i vejen for, at de internationale medier kunne dække gidseldramaet i Beslan ordentligt, konkluderer OSCE i en opsigtsvækkende kritisk rapport.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Mindst 338 personer, knap halvdelen børn, mistede livet ved gidseldramaet i Beslan. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De russiske myndigheders håndtering af pressen under det 53 timer lange gidseldrama i Beslan kan bruges som skoleeksempel på, hvordan man ikke skal gøre i krisesituationer.

Det indtryk efterlader en rapport fra de 55 lande i OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, der har undersøgt forløbet i Beslan.

Alvorlige forhindringer
Rapporten slår fast, at de russiske myndigheder lagde alvorlige forhindringer i vejen for, at journalisterne kunne videregive korrekte oplysninger om gidseldramaet, skriver BBC Online.

Myndighederne opgav forkerte oplysninger, da de ved indledningen af gidseldramaet oplyste, at antallet af gidsler var 354. Senere har myndighederne erkendt, at det rigtige tal var knap 1.200.

Hårdhændet behandling
Rapporten bemærker også, at myndighederne tilsyneladende straks udpegede visse journalister til at få en særlig hårdhændet behandling, og helt forhindrede to journalister i at nå frem til Beslan, formentlig fordi begge er kendt som stærkt kritiske overfor Kreml og den russiske fremfærd i Tjetjenien.

Andrej Babitskij blev anholdt på et falsk påskud i lufthavnen i Moskva, og Anna Politkovskaja blev på mystisk vis alvorligt forgiftet efter at have indtaget et glas the på flyet på vej til Nordossetien.

Desuden har mindst fire udenlandske tv-hold fået konfiskeret deres optagelser i Beslan, ligesom OSCE mener, at de hovedsageligt Kremltro tv-stationers sparsomme dækning af dramaet var hovedårsagen til, at gidseltagerne nægtede gidslerne adgang til vand.

Førte til angreb på journalister
OSCE konkluderer også, at videregivelsen af upræcise eller ukorrekte oplysninger fra myndighederne til medierne førte til, at lokale nordossetere angreb journalister.

OSCE mener ifølge BBC Online ikke, at myndighederne blot kom til at gøre det forkerte i situationen. Organisationen mener, at håndteringen 'af terrorangreb af visse politikere styres af det, der er hensigtsmæssigt, og ikke af det, der er lovligt.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu