Disse to næsehorn hører hjemme i den større sydlige bestand af hvide næsehorn. Bestanden i det nordlige Afrika er derimod truet af udryddelse. - Foto: Jens Dresling
Foto: Dresling Jens

Disse to næsehorn hører hjemme i den større sydlige bestand af hvide næsehorn. Bestanden i det nordlige Afrika er derimod truet af udryddelse. - Foto: Jens Dresling

Internationalt

Krybskytter har halveret bestand af næsehorn

50 procent af de hvide næsehorn i den nordlige halvdel af Afrika er forsvundet på godt et år. Årsagen er bander af krybskytter, der er bevæbnet til tænderne.

Internationalt

Bestanden af hvide næsehorn i den nordlige halvdel af Afrika er blevet decimeret med 50 procent i løbet af de seneste 14 måneder, vurderer Den internationale Naturbeskyttelsesunion, IUCN.

Ifølge IUCN er der mellem 17 og 22 dyr tilbage i næsehornenes hjemsted i Garamba Nationalparken i Den Demokratiske Republik Congo.

Dermed er mellem 14 og 19 hvide næsehorn forsvundet siden den seneste registrering, der fandt sted i april sidste år.

Svært bevæbnede krybskytter
Svært bevæbnede bander af krybskytter menes at være ansvarlig for det markante fald i bestanden.

»Det er frygtelig og dybt frustrerende at finde friske kadavere af næsehorn og elefanter i området. Vi har kæmpet for dyrene i 23 år. Det er ironisk, at netop som der er annonceret fred i regionen, så optrappes jagten på vores store pattedyr«, siger en bitter Kes Hillman Smith fra Garamba Nationalparken.

IUCN foreslår større vagtkorps
Et stigende antal grupper af krybskytter, heriblandt nogle fra nabolandet Sudan, er blevet set i nationalparken, og adskillige parkvagter er ifølge BBC blevet dræbt i forsøget på at stoppe bandernes slagtninger af de store pattedyr.

IUCN siger, at en akut indsats for at redde den resterende bestand af hvide næsehorn er nødvendig, og unionen foreslår blandt andet indsættelsen af et større vagtkorps til at overvåge nationalparken.

15 dyr i 1984
For godt 40 år siden var der anslået 2.250 hvide næsehorn fordelt over fem lande i den nordlige halvdel af Afrika.

Men krybskytterne gjorde i 1960'erne og 1970'erne et voldsomt indhug i bestanden, indtil man i 1984 nåede et foreløbigt lavpunkt på 15 dyr, der alle holdt til i Garamba Nationalparken.

Syd for Ækvator findes der fortsat en pæn bestand af afrikanske, hvide næsehorn. Bestanden var for godt 100 år siden omkring 50 dyr, men i dag er der over 11.000.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce