0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tyrkiske cyprioter afviser græsk-cypriotisk udspil

Den tyrkisk-cypriotiske leder afviser et 'tillidsskabende' udspil fra de græsk-cypriotiske naboer. Udspillet er en afledningsmanøvre, hedder det.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den tyrkisk-cypriotiske leder Mehmet Ali Talat har forkastet et udspil om en delvis afmilitarisering af middelhavsøen som en afledningsmanøvre.

Mehmet Ali Talat siger, at det græsk-cypriotiske udspil blot vil stå i vejen for, at der kan arbejdes videre med den samlingsplan, som FN har udarbejdet, og som et stort flertal af græsk-cyprioterne stemte nej til i april.

'Tillidsskabende' initiativer
Forslaget fra den græsk-cypriotiske regering går ud på at gennemføre en række 'tillidsskabende' initiativer. Blandt andet foreslås det, at begge parter trækker sine soldater væk fra den delte hovedstad Nicosia og en række steder på øen.

Desuden har den græsk-cypriotiske regering meddelt, at den ensidigt vil forstærke indsatsen for at fjerne landminer nedlagt i det FN-kontrollerede zone af ingenmandsland, der skiller parterne.

Afmålt tyrkisk reaktion
Men den tyrkisk-cypriotiske leder Talat afviser altså det græsk-cypriotiske kurmageri og fastholder, at man med FN-planen kunne have frem til det samme resultat.

Også fra det tyrkiske fastland er reaktionen afmålt.

»Vi vil se på, hvad de siger, og derefter vil vi i samråd med vore (tyrkisk-cypriotiske) venner tage en beslutning«, siger den tyrkiske udenrigsminister Gül ifølge BBC Online.

Forsøg på at inddæmme kritik
Iagttagere mener, at det græsk-cypriotiske udspil skal ses som et forsøg på at inddæmme den internationale kritik, der blev græsk-cyprioterne til del efter det overvældende, folkelig nej til FN-planen.

Mange græske cyprioter kunne ikke acceptere FN-planens begrænsninger af deres ret til at vende tilbage til deres tidligere besiddelser og ejendomme i den nordlige, tyrkisk-kontrollerede del af øen og var også utilfredse med det tempo, de tyrkiske tropper skulle forlade øen.

De tyrkiske cyprioter stemte ja til FN-planen.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere