0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

OECD kritiserer russisk sag mod Yukos

OECD langer ud efter den russiske regering for at føre en politisk retssag mod olieselskabet Yukos og drive det mod konkurs.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Khodorkovskij har siddet i fængsel siden oktober. Hvis han bliver fundet skyldig, kan han se frem til ti år i en arbejdslejr. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ruslands regering blev onsdag beskyldt for »en stærkt selektiv håndhævelse af loven« i forbindelse med oliegiganten Yukos, der er anklaget for omfattende skattesvindel.

I en gennemgang og vurdering af den russiske økonomi sagde OECD, at lignende anklager om skatteunddragelse kunne rettes mod hundredvis af andre foretagender og millioner af private borgere.

Flere økonomiske iagttagere forudser, at selskabet bliver tvunget i konkurs og opløst, medmindre myndighederne løsner grebet om selskabet.

Yukos har været i store finansielle vanskeligheder siden oktober i fjor, da den største aktieejer, Mikhail Khodorkovskij, blev anholdt og fængslet anklaget for skatteunddragelse og svindel i 1990'erne. Fængslingen ses af mange som et forsøg på at forhindre Ruslands rigeste mand i at få politisk indflydelse.

Ruslands regering har sagt, at den ingen planer har om at nationalisere Yukos eller nogle af de andre industrigiganter, som er kommet på private hænder gennem 1990'erne.

Men dét tror analytikerne i OECD ikke på. De bemærker, at både dommere og anklagere i retssagen er politisk valgte.

Tidligere chef overvejer at opgive aktier
Ifølge den britiske avis The Financial Times er Khodorkovskij parat til at forære en del eller alle af sine aktier i Yukos, som han har en 44 procents aktieandel af, til regeringen som betaling for skatteunddragelsen.

Det vil han gøre i et forsøg på et undgå den truende konkurs.

Det vides endnu ikke, hvorvidt den russiske regering er villig til at acceptere hans tilbud, der til gengæld kræver, at indefrysningen af Yukos' aktiver og bankkonti ophæves og giver selskabet tre år til at afdrage skattegælden.

Trods problemerne producerer Yukos fortsat næsten en femtedel af Ruslands olie, men selskabets værdi er næsten halveret siden april.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement