0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

11/9-panel langer ud efter CIA

En måned før terroranslaget mod USA i 2001 vidste CIA, at en terrormistænkt islamist havde taget flytimer i USA. Den mistænkte havde forbindelse til den tyske terrorcelle, der stod bag 11/9, men CIA lod sagen ligge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

CIA's chef George Tenet afviser beskyldningerne fra kommissionen. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

CIA begik alvorlige fejl op til terrorangrebet mod New York og Washington 11. september 2001.

Det konkluderer den kommission, der undersøger, om de amerikanske myndigheder kunne og burde have forhindret anslaget, der kostede 3.000 personer livet.

'Islamist ekstremist lærer at flyve'
Kommissionen har udgivet en rapport, der kritiserer CIA for ikke at have reageret på et dokument med titlen 'Islamist ekstremist lærer at flyve', som både CIA's chef George Tenet og flere af hans underordnede læste i august 2001 - en måned før angrebet.

Dokumentet handlede om franskfødte Zacarias Moussaoui, der kort før var blevet arresteret. Han tog flytimer i Minnosota, hvor hans instruktører blev så mistænksomme, at de underrettede politiet, som anholdt manden.

Anholdt med forbindelser til Atta
Siden har det vist sig, at Moussaoui har tætte forbindelser til den tyske terrorcelle, der med Mohammed Atta i spidsen planlagde og udførte anslaget mod de to amerikanske storbyer, skriver New York Times.

Embedsmænd fra CIA har hidtil afvist, at de kendte til Moussaoui før 11/9 2001, men vidneforklaringer til kommissionen har afsløret, at CIA og George Tenet fik informationer om den islamiske ekstremist kort efter arrestationen 17. august.

Kommissionen nævner dokumentets overskrift 'Islamisk ekstremist lærer at flyve', men beskriver ikke selve indholdet.

Kommission: CIA fik informationer om mulig flykapring
Rapporten fra kommissionen afslører også, at CIA gennem flere år fik informationer om, at terrornetværket al-Qaeda muligvis ville kapre fly og bruge dem som missiler, men rapporterne blev aldrig samlet til en større analyse af truslen.

CIA's chef George Tenet afviser beskyldningerne fra kommissionen og siger, at CIA formidlede 'klar og direkte' information til regeringen om den stigende trussel fra Osama bin Laden og al-Qaeda.