0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU-ledere klar til at vedtage antiterrorpakke

Fælles europæisk antiterrorchef, solidaritetserklæring og truslen om at skære i bistanden til fattige 'terrorlande' er blandt hovedpunkterne, når EU's topledere torsdag diskuterer kampen mod terrorisme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Terrorbomberne i Madrid 11. marts har givet anledning til en styrkelse af det europæiske samarbejde. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

EU får formentlig sin første, fælles chef for kampen mod terrorisme, når europæiske stats- og regeringsledere torsdag eller fredag vedtager en antiterrorpakke fra det irske formandskab.

I et brev til lederne fra de 24 andre nuværende og kommende medlemslande understreger Irlands premierminister, Bertie Ahern, at terrorbomberne i Madrid 11. marts må give anledning til en styrkelse af det europæiske samarbejde.

»I kølvandet på disse begivenheder må vi handle konsekvent og solidarisk for at demonstrere vores beslutsomhed«, skriver Ahern til sine kolleger.

Irske diplomater siger, at de forventer hurtig vedtagelse af en omfattende samling beslutninger og hensigtserklæringer om kampen mod terrorisme.

De vigtigste punkter

  • En antiterror-koordinator, som skal arbejde under EU s udenrigs- og sikkerhedspolitiske repræsentant, Javier Solana.
  • En erklæring om solidaritet mellem alle landene i tilfælde af terrorangreb, hvor man lover at komme hinanden til hjælp på enhver mulig måde, om nødvendigt også med militære ressourcer.
  • Løfter om at styrke udvekslingen af fortrolige efterretningsoplysninger, selv om der ikke er stemning for at skabe et europæisk CIA .
  • Indførelse og håndhævelse af terrorbekæmpelse som en betingelse for EU s aftaler om handel og bistand med udviklingslande. Sidstnævnte punkt har mødt skarp kritik fra blandt andre unionens danske udviklingskommissær, Poul Nielson, der advarer imod at blande sikkerhedspolitik ind i EU s ulandshjælp. Forsinkede planer Bortset fra enkelte nyskabelser handler antiterrorpakken især om, at EU-ledere skal love hinanden at gennemføre en række forsinkede planer, der blev besluttet efter angrebene i USA i 2001. Det drejer sig især om fælleseuropæiske arrestordrer, fælles efterforskningshold, regler om at indefryse penge på bankkonti, der kan have forbindelse med terrororganisationer, styrkelse af det europæiske politisamarbejde (Europol) og oprettelse af et samarbejde mellem landenes anklagemyndigheder.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere