0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Guantanamo-fanger tættere på løsladelse

Højtstående medlemmer af USA's regering lover at sætte ny fart i processen henimod at løslade fanger fra Guantanamobasen på Cuba. Positivt, siger Røde Kors.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
SSgt Stephen Lewald
Foto: SSgt Stephen Lewald

Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

USA's regering har lovet Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) at sætte fart i undersøgelserne af fangerne på Guantanamobasen i Cuba med henblik på at løslade flere af dem.

Det oplyser komitéen i en pressemeddelelse, efter at præsidenten for ICRC i denne uge har holdt møder med fremstående repræsentanter for den amerikanske regering.

Ny åbenhed fra USA
Udenrigsminister Colin Powell, sikkerhedsrådgiver Condoleezza Rice og viceforsvarsminister Paul Wolfowitz har ifølge meddelelsen vist sig åbne over for krav fra Røde Kors.

»Hr. Kellenberger ser positivt på forsikringer fra de amerikanske myndigheder om, at der vil blive sat skub i den allerede iværksatte granskningsproces med henblik på yderligere løsladelser fra Guantanamo«, skriver ICRC i pressemeddelelsen.

ICRC understreger, at dem, der er tilbage på basen, skal sikres en fair rettergang.

600 fanger holdt tilbage i to år uden advokat
USA har nu i over to år tilbageholdt flere end 600 fanger på Guantanamobasen. Blandt de indsatte er en dansker.

De 600 blev arresteret under krigen i Afghanistan i oktober 2001 og mistænkes for at stå i ledtog med det tidligere taleban-styre og terrornetværket al-Qaeda.

Enkelte fanger er blevet løsladt, fordi de ifølge USA ikke udgør en reel trussel, men resten sidder fortsat indespærret på ubestemt tid.

De har ikke haft adgang til en advokat og er ikke blevet stillet for en dommer, hvilket de ifølge internationale regler har krav på. Det har ført til massiv kritik fra menneskeretsorganisationer verden over.

Også internt i USA er der kritik af, at regeringen truer demokratiet i forsøget på at beskytte det mod terrorisme.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.