0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Højreradikalt parti vinder serbisk valg

De højreradikale har fået et fremragende valg i Serbien, og den fængslede Seseljs parti tegner til at have fået flest stemmer af alle partier ved valget i Serbien. En koalition af moderate forventes at forhindre, at ultranationalisterne kommer til magten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Tomislav Nikolic' Radikale Parti har fået 27,5 pct. af stemmerne. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ultraationalisterne har ifølge den første måling vundet valget i Serbien.

Partiet, der styres af den krigsforbrydersigtede Vojislav Seselj, har fået 27,5 pct. af stemmerne ifølge en uafhængig måling.

Moderate partier har flertal
Tre større pro-vestlige partier kan dog ifølge målingen mønstre i alt 41,5 af stemmerne.

Og dermed kan de forhindre, at Seseljs Radikale Parti tager magten. Seselj selv sidder fængslet ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

Høj valgdeltagelse
Valgdeltagelsen tegner til at have været overraskende høj.

56,7 procent af vælgerne havde afgivet deres stemme en time før de 8.600 valgsteder skulle lukke kl. 20.00, meddelte Centeret for Frie og Demokratiske Valg (CESID).

CESID-kommentatoren Zoran Lucic beskrev valgdeltagelsen som 'usædvanlig høj' set i forhold til, at tre på hinanden følgende præsidentvalg inden for 15 måneder er blevet annulleret, fordi under 50 procent af vælgerne mødte op.

Koalitionen
Serbiens Demokratiske Parti og partiet G17 Plus har signaleret, at de er klar til at gå sammen i en ny koalition.

Deres ledere, Jugoslaviens tidligere præsident Vojislav Kostunica, og økonomen Miroljub Labus, er begge populære politiske personligheder, der leder henholdsvis et moderat nationalistisk og et liberalt parti.

Lover pro-europæisk kurs
Da han havde afgivet sin stemme på et valgsted i Beograd, sagde Labus, at i tilfælde af hans parti kommer i regering, vil det søge en pro-europæisk politik.

»Serbien vil blive et stabilt land. Vi vil fortsætte med at samarbejde med vores naboer, så vi kan være en stabilitetsfaktor i regionen«, sagde han.

Det samme lovede Kostunica efter at have stemt.

Han sagde, at hans parti vil spille en 'større rolle' i en ny regering, som vil 'sætte farten op på den europæiske integration og Serbiens fremtid i Europa'.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere