0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Atomeksperter klar til hurtig inspektion af Libyen

Chefen for Det Internationale Atomenergiagentur, Mohamed ElBaradei, siger at våbeninspektørere allerede om en uge kan rejse til Libyen for at overvåge landets program for atomvåben.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Chefen for Det Internationale Atomenegiagentur Mohamed ElBaradei rejser i næste uge til Libyen for at vurdere landets våbenprogram. - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Allerede i den kommende uge kan Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) påbegynde inspektioner af formodede faciliteter til fremstilling af atomvåben i Libyen.

Udmeldingen kommer fra chefen for Det Internationale Atomenergiagentur, Mohamed ElBaradei, skriver Reuters.

Han rejser i næste uge til Libyen for at vurdere landets våbenprogram.

Den libyske premierminister, Shokri Ghanem, erklærede tidligere på dagen, at landet er parat til at underskrive en protokol, som tillader uventede FN-inspektioner af det nordafrikanske lands atomfaciliteter.

Libyen klar til inspektioner
Adspurgt hvorvidt hans land ville erklære sig rede til at underskrive en aftale, sagde Ghanem:

»Ja, vi er medlem af verdenssamfundet. Vi godkender den forpligtelse, som vi har taget over for Det Internationale Atomenergiagentur«.

Fredag lovede Libyen, at opgive sine ikke-konventionelle våbenprogrammer samtidig med, at landet begrænser rækkevidden for landets raketter.

Hemmelige forhandlinger
Libyen har taget beslutningen efter ni måneders hemmelige forhandlinger med USA og Storbritannien om at afvikle sine masseødelæggelsesvåben.

Libyens beslutning åbner for en ophævelse af de internationale sanktioner mod landet og en mulig tilbagevenden af amerikanske olieselskaber til Libyen.

Libyen undgik mere omfattende FN-sanktioner efter tidligere i år at have påtaget sig skylden for Pan-Am-bomben over Lockerbie og udbetale milliarderstatning til de efterladte familier. Men USA fastholdt sine sanktioner på grund af mistanke om, at Libyen forsøger at skaffe sig kemiske og biologiske våben.

Amerikanske embedsmænd har advaret om, at Libyens træk, der falder kort tid efter Saddam Husseins tilfangetagelse og er en kulmination på hemmelige forhandlinger, der begyndte før den amerikanskledede krig mod Irak, ikke nødvendigvis vil føre til, at USA ophæver sine sanktioner mod Libyen.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce