Borgergruppen har fået fri proces til at føre sag mod Østamagerbaneselskabet. - Foto: Kåre Viemose
Foto: Viemose Kåre

Borgergruppen har fået fri proces til at føre sag mod Østamagerbaneselskabet. - Foto: Kåre Viemose

Internationalt

Første exit poll: Frankrigs præsident hedder Sarkozy

Belgiske medier tyvstarter med det franske valgresulatet - og udnævner den konservative Nicolas Sarkozy til Frankrigs nye leder.

Internationalt

Afløseren for Jacques Chirac i det franske præsidentpalads er også en mand, han er også konservativ – og han hedder Nicolas Sarkozy.

Hvis man skal tro de første valgstedsmålinger, exit-polls, som normalt er ret præcise, så slår de borgerlige endnu en gang socialisterne i Frankrigs præsidentvalg:

Ifølge den belgiske radiostation Bel-RTL stod Sarkozy ved 18-tiden til at vinde anden og sidste runde af valget med 52 til 56 procent af stemmerne, mod 44 til 48 procent til socialisten Ségolène Royal.

Forbud mod exit polls Siden i morges har 44,5 millioner franske vælgere stemt ved landets 85.000 valgsteder, og de store franske meningsmålingsinstitutter er i stand til at give en meget sandsynlig vurdering af resultatet allerede klokken 18.00.

Men efter som vælgerne i de store byer kan stemme indtil klokken 20.00, er det strengt forbudt for franske medier at offentliggøre exit polls før det tidspunkt, fordi de sidste vælgere ikke må påvirkes.

Imidlertid gælder den lovgivning ikke udenlandske medier som for eksempel i den fransktalende del af Belgien, hvor folk er så interesserede, at man skulle tro, det var deres eget valg.

Rekordstor valgdeltagelse
Derfor tyvstartede belgiske medier klokken 18 med et resultat, der samtidig melder om en rekordstor valgdeltagelse på over 85 procent.

Holder den belgiske vurdering stik – og det gjorde den i valgets første runde for 14 dage siden – så er det altså ikke i denne omgang, at Frankrig får sin første kvindelige præsident.

Schweizisk exit poll ligner det belgiske
En schweizisk exit poll bekræfter den belgiske tendens. Her vinder Nicolas Sarkozy med 54 procent af stemmerne mod 46 procent Ségolène Royal.

Resultatet af disse analyser blev offentliggjort af det schweiziske dagblad Le Temps hjemmeside, www.letemps.ch.

Omkring kl. 19 cirkulerede en måling fra IPSOS-instituttet blandt både Nicolas Sarkozys og Ségolène Royals medarbejdere. IPSOS-målingerne er normalt meget sikre, og den giver den konservative kandidat 54 procent af stemmerne mod 46 procent til socialisten.

Er begyndt at fejre
Nicolas Sarkozys tilhængere tog allerede forskud på sejren. Kl. 19 var det umuligt at komme ind i hans hovedkvarter, hvor flere hundrede jublende mennesker stod udenfor, mens vælgere andre steder i byen fortsatte med at gå til valglokalerne, der i Paris først lukker kl. 20.

Hvis dette resultat holder, svarer det meget nøjagtigt til meningsmålingerne fra de seneste dage. I samtlige meningsmålinger siden første valgrunde for to uger siden har Nicolas Sarkozy været vinderen.

De franske tv-stationer giver præcis kl. 20 exit-polls, der plejer at være meget nøjagtige, og de første kommentarer kommer få minutter efter.

Fokus på det familiebevidste
Socialisten Ségolène Royal, der er mor til fire børn, har ført en intensiv valgkamp som et sympatisk, familiebevidst, miljørigtigt og socialt alternativ til den hårde højrefløj.

Royals opgør med socialistpartiets gamle garde har passioneret franskmændene næsten lige så meget som Nicolas Sarkozys opgør med Chirac-eliten – og begge hovedkandidater var i den forstand repræsentanter for en ny generation i fransk politik.

Valgte den barske kandidat
Men da det endelige kryds skulle sættes, valgte de fleste franske vælgere Sarkozys ligefremme stil, hans mere barske lov-og-orden-linje og hans løfter om mere liberalistiske økonomiske reformer.

Valgkampen har ikke indeholdt megen udenrigspolitik, men Sarkozy betragtes generelt som mere USA-venlig end Ségolène Royal, og han lægger samtidig op til en hurtig løsning af EU’s traktatkrise uden en ny fransk folkeafstemning.

Afviser tyrkisk medlemsskab af EU
En anden væsentlig forskel på de to kandidater til Frankrigs præsidentpost er holdningen til Tyrkiets forhandlinger om at blive medlem af EU.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her har Royal holdt muligheden åben, mens Nicolas Sarkozy under valgkampen kun er blevet endnu hårdere i sin afvisning af, at tyrkerne nogensinde kan blive EU-borgere.

»Der er ikke noget at diskutere. Tyrkiet ligger ikke i Europa, det ligger i Lilleasien«, sagde Sarkozy under sin afsluttende debat med Royal i onsdags.

Frankrig har fået en ny leder – og han lægger ikke fingrene imellem.

Krise hos socialisterne

Den store valgsejr vil – hvis den bliver bekræftet - være en stor triumf for Nicolas Sarkozy, der stillede op til et fransk præsidentvalg for første gang.

Resultatet kan derimod udløse en alvorlig krise i Socialistpartiet, de står til at tabe et præsidentvalg for tredje gang i træk.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden