0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

Historisk finanslovsforlig i Norge

For første gang siden anden verdenskrig har de norske socialdemokrater og de konservative indgået forlig om finansloven. Aftalen vægter familiepolitik og bekæmpelse af fattigdom, siger statsminister Kjell Magne Bondevik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Arbeiderpartiet og de norske regeringspartier indgik i weekenden en historisk aftale om finanslov for 2004 efter tre dages intense forhandlinger. Den borgerlige regering har været nødt til at omdisponere fem milliarder kroner for at imødekomme Arbeiderpartiets krav.

Det socialdemokratiske Arbeiderpartiet og det konservative Høyre har ikke indgået et budgetforlig siden fredsefteråret 1945.

Statsministeren: En god aftale
Statsminister Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti mente, at parterne er nået frem til en god aftale.

»Vi har bevaret regeringens prioritering af familiepolitikken og bekæmpelse af fattigdom i Norge og i fattige lande. Vi styrker prioriteringen af sygehus- og kommunaløkonomien. Det viser, at Kristelig Folkeparti og Venstre (svarer til De Radikale i Danmark, red.) i højeste grad er med sammen med Høyre«, sagde Bondevik.

Arbeiderpartiets leder, Jens Stoltenberg, gav udtryk for, at han var godt tilfreds med finanslovforliget. Han påpegede, at Arbeiderpartiet havde opnået betydelige økonomiske forbedringer på skole- og sundhedsområdet og i kampen mod stigende arbejdsløshed.

»Alternativet ville have været et politisk spil og kaos samt en yderligere svækkelse af politikernes renommé. Vi har indset, at der er tale om et vanskeligt sammensat Storting, hvorfor vi har fundet det rigtigt at tage et medansvar«, sagde Stoltenberg.

Ingen skattelettelser til nordmændene
Rammerne for regeringens forslag til et statsbudget blev holdt, og der bliver ikke hentet flere penge fra statens oliefond. Regeringens forslag om skattelettelser på en halv milliard kroner blev nulstillet, men der bliver heller ikke tale om stigninger.

/ritzau/

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere