0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA's senat vil forbyde abortmetode

En særlig abortmetode, der sent i graviditeten kan hindre fødsler af børn med kroniske sygdomme, bliver forbudt ved lov i USA. Senatet har vedtaget lovforslaget - og præsident Bush har erklæret sin støtte. Aborttilhængerne vil gå rettens vej.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det amerikanske senat har med overvældende flertal godkendt et lovforslag, der forbyder en bestemt abortmetode, den såkaldte 'partial-birth abortion'. Lovforslaget ventes underskrevet af præsident George W. Bush snarest.

Beslutningen er en stor sejr for USA's abortmodstandere, der længe har tordnet mod abortmetoden, hvor fosteret på et sent stadie i graviditeten fjernes efter en delvis fødsel.

Partial-birth-metoden bruges især, når der er registreret voldsomme misdannelser eller varige sygdomme i fosteret. Også hvis det vurderes, at en fødsel vil være livsfarlig for moderen, bruges den særlige abortform.

Clinton afviste lovforslaget
Det republikansk-dominerede senat forsøgte også at få gennemført loven under demokraten Bill Clinton, der dog flere gange afviste forslaget med henvisning til abortmetodens velegnethed i livsfarlige situationer.

Aborttilhængere er rystede over lovforslaget og vil bringe sagen for USA's højesteret. Og retseksperter vurderer, at loven - der betyder, at læger kan idømmes to års fængsel for at praktisere metoden - næppe vil klare en retssag:

»Loven skal have en altoverskyggende undtagelse i tilfælde af helbredsmæssigt farlige situationer. Ellers er lovforslaget dødsdømt«, siger professor i jura David J. Garrow til avisen The New York Times.

Bush: Afskyelig metode
Men USA højreorienterede modstandere af abort - deriblandt George Bush - er lykkelige. Og præsidenten ser frem til at kunne underskrive loven:

»Det er en meget vigtig beslutning, som vil sætte en stopper for denne afskyelige praksis og fremme opbygningen af en kultur af liv i Amerika«, sagde præsidenten under sin igangværende rundtur i Asien.

Ialt 64 senatsmedlemmer stemte for lovforslaget - heriblandt 17 demokrater. 34 stemte imod forslaget, der har været genstand for voldsom debat, siden USA's højesteret tillod abort for 30 år siden.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere