0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

Frankrig vil ikke nedlægge veto mod Irak-resolution

Frankrig vil ikke nedlægge veto mod USAs resolutionsforslag om Irak, men den franske præsident fastholder, at det stadig er den franske holdning, at kontrollen over Irak skal overgives til en irakisk regering så hurtigt som muligt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Frankrig vil ikke nedlægge veto mod USA's resolutionsforslag, siger den franske præsident Jacques Chirac.

Dermed rækker den franske regering hånden ud til den amerikanske, som tidligere denne måned har fremlagt et forslag til en resolution om Irak, hvor flere lande opfordres til økonomisk og militært at deltage i genopbygningen af Irak.

»Jeg har ingen intentioner om at modsætte mig resolutionen. Jeg er slet ikke i det humør«, siger han i et interview med den amerikanske avis New York Times.

Overdrage kontrol snarest
Men Chirac understreger, at den franske holdning stadig er, at kontrollen over landet »så hurtigt som muligt« skal overgives til en irakisk regering.

Det bør, mener Chirac ifølge BBC online, ske i løbet af seks til ni måneder.

Den franske regering har tidligere kritiseret den amerikanske regerings forsøg på at få FN til at godkende en multinational besættelsesstyrke frem for så hurtigt som muligt at overgive kontrollen over landet til en irakisk regering.

Derfor vil Frankrig kun stemme for resolutionen, hvis den indeholder en konkret tidsplan for overdragelse af magten til irakerne selv. Ellers afstår Frankrig fra at deltage i afstemningen.

Hjælpe med forfatning
Den amerikanske præsident har så sent som søndag sagt, at han ikke betagter det som afgørende, at FN på kort sigt får en større rolle i Irak, men at han foreslog, at organisationen kan hjælpe med at skrive en ny irakisk forfatning og kontrollere kommende valg.

De fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedråd har alle vetoret, og derfor kan et resolutionsforslag ikke vedtages, hvis blot et af medlemmerne stemmer imod. Forslagene kan vedtages, hvis et medlem vælger ikke at stemme.

Udover Frankrig og USA er Rusland, Kina og Storbritannien faste medlemmer.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere