0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Blair ignorerede terror-advarsel

Højtstående efterretningsofficerer advarede før krigen Tony Blair om, at Saddams fald ville øge risikoen for, at terrorgruppen al-Qaeda kunne få finge i Iraks våbenarsenal og -teknologi.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Tony Blair afviste advarslen om, at al-Qaeda kunne få fat på Iraks våben, hvis Saddam blev væltet: Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den britiske premierminister Tony Blair ledte sit land i krig i Irak på trods af advarsler om, at en krig ville øge risikoen for, at terrorister fik fat i Iraks våben.

Flere højtstående efterretningsofficerer advarede i rapporter om, at Saddam Husseins våben kun i tilfælde af krig mod Irak ville ende i hænderne på det frygtede al-Qaeda-netværk, der mistænkes for at stå bag blandt andet angrebet på World Trade Center i 2001. Det skriver den britiske avis The Guardian i dag.

Al-Qaeda-risiko ved krig
En rapport fra Parlamentets Efterretnings- og Sikkerhedskommite konkluderer, at Tony Blair gentagne gange blev advaret af højtstående officerer i sin egen efterretningstjeneste om ...

  • at der ikke var noget bevis for, at Saddam Hussein havde solgt - eller ville sælge - våben til al-Qaeda,
  • at al-Qaeda-netværket udgjorde en langt større trussel mod vestlige interesser end Saddam Husseins regime,
  • at Saddams fald i høj grad ville øge risikoen for, at Iraks kemiske, biologiske og konventionelle våben - eller våbenteknologi - ville ende i hænderne på al-Qaeda. Tony Blair indrømmer risiko Alligevel valgte Tony Blair at støtte amerikanernes krig mod Saddam, der som bekendt endte med regimets fald. Tony Blair medgiver, at krigen øgede risikoen for, at Iraks våbenarsenal, våbenteknologi eller agenter fra landets stab af højtuddannede militærteknikere, kunne ende i kløerne på al-Qaeda eller andre terrorgrupper: »Der var naturligvis en fare for, at et angreb på Irak ville ende med at fremprovokere de ting, man gerne ville undgå«, sagde Tony Blair til Parlamentets Efterretnings- og Sikkerhedskommite. Men Blair fastholder, at en krig - trods truslen - var det eneste rigtige: »Frygten kunne ikke overskygge risikoen for, at Saddams regime på et tidspunkt kunne udvikle masseødelæggelsesvåben. Jeg måtte træffe en beslutning, og tiden vil vise, om min beslutning var den rette«, siger Blair i Parlamentets rapport.Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu