0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA: Irak-genopbygning skal være international opgave

Forbereder ny resolution i FN, der skal sikre en bred international indsats for at få situationen i Irak under kontrol. Det er kommet frem i en Kongresrapport, at amerikanerne ikke har styrker nok til at holde landet besat på længere sigt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

USA er ved at foretage en kovending i Irak. Nu forhandles der om en ny resolution i FN's Sikkerhedsråd, der skal udvide verdensorganisationens rolle og ansvarsområder i det krisehærgede land.

'Genopbygning i internationalt regi'
Genopbygningen skal være en international opgave, lyder meldingerne, efter at præsident George W. Bush og udenrigsminister Colin Powell havde et langt møde om de voksende problemer i Irak.

Et udkast til en ny resolution vil blive forelagt Sikkerhedsrådet i løbet af kort tid, oplyser Colin Powell.

'Positive tilbagemeldinger'
De foreløbige reaktioner fra Rusland, Frankrig, Tyskland og Storbritannien har været positive, tilføjede han.

»Vi beder det internationale samfund om at slutte sig til os«, siger han ifølge BBC News.

Amerikansk kommando
Ifølge den nye resolution vil der blive etableret en multinational styrke under amerikansk kommando.

Den vil også opfordre det nye regeringsråd til at fastsætte en plan for valg.

Rapport: Flere tropper nødvendigt
Problemerne er forstærket, efter at Kongressens budgetudvalg er barslet med en rapport, der kort fastslår, at USA ikke har tropper nok til at fastholde en besættelse af Irak i længere tid.

»Fra marts næste år må de amerikanske styrker reduceres til mellem 38.000 og 64.000, hvis ikke man udvider med mindst to ekstra hærdivisioner. Det vil koste 133 milliarder kroner oven i de mindst 100 milliarder, det koster at opretholde de nuværende styrker«, siges det i rapportens konklusion.

146.000 i Irak
USA har i øjeblikket omkring 146.000 soldater i Irak, men er nødt til at holde betydelige styrker i reserve både til operationer i Afghanistan og i Stillehavsregionen på grund af den usikre situation omkring Nordkorea, lyder meldingen fra Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium.

Problemerne er ikke blevet mindre, efter at den amerikanske administrator i Irak, Paul Bremer, i sidste uge erklærede, at genopbygningen af Irak ville koste »hundreder af milliarder« kroner, mens de forventede indtægter på olieeksporten realistisk må sættes betydeligt lavere end først anslået.

Polen rykker ind
Polen overtog i går ansvaret for en sikkerhedszone i det centrale Irak som leder af en 9.200 mands international styrke fra 23 lande. De overtager efter det amerikanske marinekorps, som har været i aktion siden 20. marts.