0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Fransk forbud mod hovedtørklæder på vej

Den franske undervisningsminister siger nu åbent, at han overvejer at forbyde muslimer at bære hovedtørklæde i landets skoler og gymnasier. Førende islamforsker advarer mod, at det kan føre til splittelser i det franske samfund.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nu skal det bære slut med at børe hovedtørklæde i franske skoler, for det skal forbydes ved lov. Så kort og kontant var meldingen forleden fra Frankrigs undervisningsminister, Luc Ferry.

Undervisningsministerens udtalelse kommer dog ikke som den helt store overraskelse.

Chirac bakker op
Allerede for en måned siden sendte han en prøveballon op, da han erklærede, at det var på tide, at »verdsligheden blev genindskrevet i loven«.

Hans forslag bakkes op af såvel premierminister Jean-Pierre Raffarin og præsident Jacques Chirac, der er »særdeles modtagelig over for at lovgive om hovedtørklædet i skolen«, som en kilde i Elyséepalæet formulerer det over for dagbladet Libération.

Gammel strid
Hvis loven bliver til virkelighed, vil det være det endelige opgør i den ulmende strid om hovedtørklædet, som er en af de meste følsomme tvister i Frankrig - en tvist som i 1989 blev løst, ved at statsrådet forbød »undertrykkende« eller »provokerende« religiøse symboler i de franske skoler.

Statsrådet overlod det imidlertid samtidig til rektorer og lokale myndigheder gennem dialog at tage stilling fra sag til sag.

Lokale lovgivere
Men flere og flere rektorer klager nu deres nød i medierne.

»Vi får i realiteten en rolle som lokale lovgivere«, siger en gymnasierektor fra Paris til avisen Libération, mens en rektor fra Lyon siger, at rektorerne »har brug for en klar og entydig lov« at holde sig til.

Minister til undsætning
Derfor kommer undervisningsminister Luc Ferry rektorerne til undsætning:

»Vi kan ganske enkelt ikke lade dem i stikken«, siger han til ugemagasinet Le Nouvel Observateur.

To problemer:
Ifølge undervisningsministeren kan en ny lov støde på to hovedproblemer:

  • For det første »risikerer man, at antallet af koranskoler stiger«,
  • og for det andet er der en »juridisk risiko« for, at loven vil stride mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Indenrigsminister ser et tredje problem Indenrigsminister Nicolas Sarkozy ser imidlertid et helt tredje problem. Han er bange for, at en sådan lov kan ødelægge den dialog med muslimerne, som han har kæmpet så indædt for ved at oprette det første muslimske råd - det første af sin slags nogensinde i Frankrigs historie. Derfor er han ifølge Libération knap så ivrig efter at lovgive om hovedtørklædet. Islamekspert bakker op Den holdning bakkes op af den anerkendte islamekspert Tariq Ramadan. I et debatindlæg i Libération plæderer han for, at problemerne løses ved mere dialog - ikke lovgivning. Overvågning »Muslimerne føler sig stigmatiseret af den skærpede sikkerhedslovgivning i landet. Den giver det indtryk, at en muslim er et individ, som man overvåger, og ikke en borger som man fører dialog med«, skriver Tariq Ramadan. Han understreger, at muslimerne ingen problemer har med loven, som den er nu, men at »de lider under det negative syn, som hovedparten af deres medborgere har på islam«. Måling: Islams værdier uforenelige med republikkens Ifølge en meningsmåling fra analyseinstituttet Ipsos, offentliggjort i ugemagasinet Le Point, er Tariq Ramadans vurdering ikke skudt langt ved siden af: Hele 62 procent af den franske befolkning mener, at islams ærdier ikke er forenelige med den franske republiks værdier.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere