0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Garner har fundet nøglepersonerne til overgangsregering

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Udvælgelsen af de centrale aktører i den nye irakiske regering vil blive indledt midt i maj, og et råd bestående af ni personer vil formentlig få opgaven med at lede overgangsregeringen, siger den amerikanske Irak-administrator Jay Garner.

Den pensionerede general Garner siger, at idéen blev diskuteret på et politisk møde i Bagdad i sidste uge.

Mellem syv og ni i kernegruppe
»Jeg forventer, at der vil være mellem syv og ni ledere, der skal arbejde sammen om (det midlertidige) lederskab (i Irak)«, siger Garner til det amerikanske nyhedsbureau AP.

De irakiske, der er inde i varmen for tiden, skal mødes igen med den amerikanske udsending Zalmay Khalilzad i de kommende uger. Håbet er, at en egentlig overgangsregering er i funktion i begyndelsen af næste måned.

Listen
Garner refererer til blandt andre følgende irakiske topfolk:

  • Massoud Barzani, leder af det Demokratiske Kurdiske Parti (KDP)
  • Ahmad Chalabi fra den Irakiske Nationalkongres (INC)
  • Jalal Talabani fra Kurdistans Patriotiske Union (PUC)
  • Iyad Allawi fra den den Irakiske Nationale Fællessamling (INA)
  • Abdul Aziz al-Hakim, hvis bror er leder af den eksilirakiske bevægelse SCIRI. Gruppen har mødtes adskillige gange, og Garner siger, at den sandsynligvis vil blive udvidet med en kristen og muligvis en sunnimuslimsk leder. Tidligere antiterrorchef politisk leder Garner siger, at han også forventer, at Paul Bremer, tidligere chef for antiterrorindsatsen i det amerikanske udenrigsministerium, vil få ansvaret for den politiske proces i den amerikanske efterkrigsindsats i Irak. Bremer ankommer til Irak i næste uge. Anden udvikling Det amerikanske militær har erklæret, at hæren har anholdt en tidligere irakiske efterretningschef. Manden, Adil Salfeg Al-Azarui, er ikke blandt de 55 mest eftersøgte irakere, som amerikanerne har lavet et kortspil over. Al-Azarui har desuden tidligere været borgmester i Saddam Husseins fødeby, Tikrit. 'Guvernør' løsladt Samtidig er Mohammed Mohsen al-Zubaidi, en eksiliraker, der har udråbt sig selv som Bagdads guvernør, blevet løsladt igen. Amerikanerne tilbageholdt al-Zubaidi i to dage, inden de satte ham fri på den betingelse, at han ikke fremover vil genere den amerikanske indsats for at få den irakiske hovedstad tilbage til en form for hverdag. USA beskylder bla. guvernøren for at have skrevet breve til virksomheder omkring Bagdad og beordret dem til at afvente hans ordrer, inden de genoptog produktionen. Al-Zubaidi blev løsladt 29. april, og siden har han ikke optrådt offentligt. 72 lig i massegrav I løbet af weekenden har irakere gravet 72 lig op fra en massegrav nær byen Najaf i den sydlige del af landet. Ifølge irakere i området stammer ligene fra knægtelsen af et shi'itisk oprør for 12 år siden. Briter genåbner næsten ambassade Briterne har genoprettet repræsentationen i Bagdad, men vil dog ikke endnu være med til at kalde det en genåbning af ambassaden.Politiken.dk

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere