0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

USA og Storbritannien parat til krig midt i marts

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

USA og Storbritannien er parat til at gå i krig med Irak midt i marts. Det fremgår af meldinger i dag.

Den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, siger, at tiden er inde til at skride til handling med hensyn til afvæbningen af Irak for påståede masseødelæggelsesvåben.

Han udtrykker under et besøg i Japan forventning om, at FN's Sikkerhedsråd hurtigt efter våbeninspektørernes chef, Hans Blix', rapport 7. marts træffer en beslutning om det videre forløb.

»Kort tid derefter må sikkerhedsrådet træffe en afgørelse om, hvad det vil gøre«, siger Powell, og gentog sin præsidents ord om, at det er op til FN at vise sin relevans i Irakkonflikten ved at insistere på afvæbning frivilligt eller under tvang.

'Alvorlige konsekvenser'
»Det er på tide at skride til handling. Beviserne er tydelige. De (irakerne red.) er skyldige... Vi er ved at nå det punkt, hvor der må følge alvorlige konsekvenser«, sagde Powell på et pressemøde i Japan.

Netop termen 'alvorlige konsekvenser' anvender amerikanerne normalt om brug af militær magt.

Nyt resolutionsudkast næste uge
Præsident Bush meddelte i går, at USA er parat til at fremlægge et udkast til en ny Irakresolution for FN's Sikkerhedsråd først på næste uge. Heri slås det fast, at Irak ikke overholder kravene i resolution 1441 fra november sidste år, hvilket skulle åbne mulighed for brug af magt.

Samtidig skriver britisk presse i dag, at Sikkerhedsrådet ventes at stemme om den nye og afgørende resolution midt i marts.

Powell på rundtur i Asien
Colin Powell er på rundrejse i Asien for at forsøge at løsne den fastlåste konflikt i forhold til Nordkorea. Samtidig ventes han i Kina at diskutere med sin derværende kollega, hvordan sikkerhedsrådet kan stå fast på den resolution, der kræver afvæbning af Irak.

Kina kan som et af de faste medlemmer af FN-organet nedlægge veto og dermed forhindre, at en Irakkrig kan føres med mandat fra FN.

Politiken.dk