0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Irak i spidsen for FN-afvæbning

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Til maj indtager Irak formandsstolen i FN's 'Conference on Disarmament'. Det sker, selv om FN's Sikkerhedsråd forsøger at afvæbne Irak og muligvis giver sin støtte til en krig mod Saddam Hussein.

»Formandsposten roterer mellem medlemmerne af 'Conference on Disarmament' og følger alfabetet. Den nuværende formand er Indien, som afløses af Indonesien. Den 12. maj kommer turen til Irak, som i juli afløses af Irland og derpå Israel«, siger FN-talsmanden Farhan Haq til Politiken.

For passiv
Danmark er ikke blandt de 66 medlemmer, som beskæftiger sig med afvæbning lige fra atom- til håndvåben. I de seneste år har konferencen imidlertid stort set været passiv og fik i sidste uge en reprimande af FN's generalsekretær Kofi Annan.

»Annan har opfordret konferencen til at komme i gang med arbejdet. I øjeblikket har den ikke engang en dagsorden. Eftersom konferencen stort set ikke udfører noget, har formandsposten heller ikke nogen betydning«.

Haq tilføjer, at Sikkerhedsrådets forsøg på at afvæbne Irak for masseødelæggelsesvåben ikke er blevet behandlet af afvæbningskonferencen: »Det er Sikkerhedsrådets sag. Konferencen beskæftiger sig med mere generelle emner og ikke specifikke problemer som Iraks afvæbning«, siger Haq.

Ikke godt for tilliden
Don Kraus leder Kampagnen for FN Reformer i Washington. Han siger til Politiken, at eksemplerne med Irak som leder af afvæbningskonferencen og Libyen, der netop er blevet valgt til formand for FN's Menneskerettighedskommission, ødelægger tilliden til verdensorganisationen:

»Det beviser, at FN's stemmesystem og organisation må reformeres dramatisk. At nationer, der overtræder menneskerettighederne og muligvis har masseødelæggelsesvåben, kan spille sådanne roller i FN, skader institutionens indflydelse og mandat. Vi er nødt til at demokratisere FN og kigge på rotationssystemet«.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

    Alt om Valg i Tyskland

Læs mere