0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU-observatører kritiserer valg i Pakistan

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EU's valgobservatører (EUOM) kritiserer torsdagens valg i Pakistan. Ifølge observatørerne har Pakistans statslige valgkommission ikke magtet at forhindre 'offentlig indblanding' i valgproceduren og dermed statslig indflydelse på valgresultatet.

»Observatørerne har solid grund til at tro, at offentlige myndigheder på alle niveauer har øvet indflydelse på resultatet og været partiske«, siger EU-observatørernes leder, John Cushnahan.

Indblanding eller ej, svære regeringsforhandlinger forestår, eftersom intet parti fik flertal. En seks parti stor koalition af radikale, islamiske partier kan blive afgørende for, hvordan Pakistans kommende regering kommer til at se ud.

Stor fremgang til islamister
Lørdag morgen kunne koalitionen Muttahidda Majlis-e-Amal (MMA) sætte sig på 49 mandater. De seks partier er alle stærke modstandere af Pakistans præsident, general Pervez Musharrafs venligtsindede linje over for USA.

Det er en stor fremgang i forhold til valget i 1997, hvor de islamiske partier ikke fik mere end seks mandater.

To blokke kan gå sammen
Flest mandater har partiet Pakistans Muslimske Liga-Q (PML-Q), som er nært tilknyttet præsident Musharraf, fået med 77 mandater.

Pakistans Folkeparti (PPP), der ledes af den tidligere, nu eksilerede premierminister Benazir Bhutto, har fået 63 mandater. Partiet er kritisk over for Pervez Musharraf, der kom til magten ved et ublodigt militærkup i 1999, og mener, at Musharraf med forfatningsstridige midler har forhindret Benazir Bhutto i at deltage i valget og dermed svækket PPP.

Lørdag antyder flere politiske kommentatorer i Pakistan, at PML-Q og PPP måske alligevel finder hinanden i en uhellig alliance, der går ud på at holde de radikale, islamiske partier væk fra magten.

Politiken.dk

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere