0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Bush til Fogh: Stil skrappere krav til Irak

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den amerikanske præsident Bush ringede mandag til statsminister Anders Fogh Rasmussen for at bede ham stille skrappere krav til Irak. Også FN's generalsekretær, Kofi Annan, og Tyrkiets premierminister, Bülent Ecevit, fik et opkald fra præsidenten. Kofi Annan udtrykte samme dag bekymringer over konsekvenserne af et amerikansk angreb af Irak.

»Jeg understregede overfor USA's præsident, at hvis Irak fortsat afviser at imødekomme FN's krav, vil det være bedst, at eventuelle nødvendige tvangsforanstaltninger sker på grundlag af et mandat fra FN's Sikkerhedsråd«, skriver Anders Fogh Rasmussen i en pressemeddelelse om henvendelsen.

Det Hvide Hus' talsmand, Ari Fleischer, forklarer opkaldene som en opfordring, som ikke nødvendigvis indebærer brugen af våben. Han siger ifølge Ritzau blandt andet, at USA fornemmer et behov hos flere lande for at sætte magt bag FN-resolutionerne om blandt andet våbeninspektioner.

Chirac ønsker beviser
Den franske præsident, Jacques Chirac, foreslår mandag i det amerikanske dagblad New York Times, at FN's Sikkerhedsråd vedtager to resolutioner: En, der giver Iraks leder, Saddam Hussein, en frist på tre uger til at give våbeninspektørerne adgang til landet. Og en anden om en mulig militær aktion, hvis Irak nægter at give inspektørerne adgang.

Jacques Chirac siger, til avisen, at det internationale samfund har behov for klare beviser på, at Irak skulle være ved at udvikle masseødelæggelsesvåben, og et sådant bevis ikke eksisterer i øjeblikket. Han advarer også kraftigt mod amerikansk enegang, som vil være yderst farligt.

»Der skal nogle principper og en smule orden til at lede verden«, udtaler Jacques Chirac til New York Times.

Kofi Annan advarer mod konsekvenser
FN's generalsekretær, Kofi Annan, er dog mere tilbageholdende i sine udtalelser. Han er bekymret for konsekvenserne af en krig og en omvæltning af styret i Irak.

»Hvilket Irak vil vi vågne op til dagen efter angrebet og hvilken indflydelse vil angrebet få for regionen? Hvad vil et angreb betyde for resten af verden? Det er den type spørgsmål ledere har stillet mig, når vi har talt om USA's mulige angreb på Irak«, siger Kofi Annan på et pressemøde mandag.

»Det hele er et spørgsmål om, hvad der vil ske efter angrebet, og det tør jeg slet ikke gætte på. Men jeg er bekymret«, tilføjede generalsekretæren og bakkede dermed op om de bekymringer, mange ledere har udtrykt de seneste uger.

Kofi Annan mener, at FN's Sikkerhedsråd også bør spørges til råds og have en afgørende betydning for beslutningen.

Politiken.dk

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere