0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

FN-opgør med aids-dogme

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et forsvindende lille antal af de 28 millioner hiv-smittede i det sydlige Afrika får livsforlængende og lindrende medicin. De fattige ulande har nemlig ikke de sundhedssystemer og den viden, der er nødvendig for at kunne give aids-medicinen på en forsvarlig måde, mener mange vestlige eksperter.

Men ifølge Peter Piot, direktør for FN's aids-program UNAIDS, er det i dag teknisk muligt give de sofistikerede såkaldte antiretrovirale behandlinger også til de fattige i ulandene, hvor over 90 procent af verdens 40 millioner hiv-smittede bor. Behandlingerne er standard i den rige del af verden.

»Det er ikke manglende viden, der er barrieren. Det er manglende politisk vilje«, siger Peter Piot ifølge Reuters. Han deltager i den fjerde internationale hiv/aids-konference i Barcelona, der afholdes i denne uge.

Fokus på høje priser
Samtidig bliver der på konferencen igen sat fokus på de høje priser på aids-medicin som den væsentligste forhindring for, at medicinen udbredes i ulandene.

Og selv om en række medicinalproducenter har sænket prisen, batter det ikke tilstrækkeligt, mener U-landsorganisationen Ibis:

»Prisnedsættelserne har skaffet 36.000 mennesker medicinsk behandling. Noget imponerende resultat er det ikke, og jeg har mine tvivl om, hvorvidt initiativet vil forbedre situationen for mange millioner afrikanere med hiv/aids«, siger informationsmedarbejder Morten Emil Hansen.

Kopi-produkter er afgørende
Han peger på nye analyser fra bl.a. Læger uden Grænser. De viser, at det er helt afgørende for prisudviklingen, at de store medicingiganter får konkurrence fra kopi-produkter.

»Vi kan for eksempel se, at Brasilien har oplevet stærkt faldende priser umiddelbart efter, at landet startede en egenproduktion«, siger Morten Emil Hansen.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter