Internationalt

FN-opgør med aids-dogme

Internationalt

Et forsvindende lille antal af de 28 millioner hiv-smittede i det sydlige Afrika får livsforlængende og lindrende medicin. De fattige ulande har nemlig ikke de sundhedssystemer og den viden, der er nødvendig for at kunne give aids-medicinen på en forsvarlig måde, mener mange vestlige eksperter.

Men ifølge Peter Piot, direktør for FN's aids-program UNAIDS, er det i dag teknisk muligt give de sofistikerede såkaldte antiretrovirale behandlinger også til de fattige i ulandene, hvor over 90 procent af verdens 40 millioner hiv-smittede bor. Behandlingerne er standard i den rige del af verden.

»Det er ikke manglende viden, der er barrieren. Det er manglende politisk vilje«, siger Peter Piot ifølge Reuters. Han deltager i den fjerde internationale hiv/aids-konference i Barcelona, der afholdes i denne uge.

Fokus på høje priser
Samtidig bliver der på konferencen igen sat fokus på de høje priser på aids-medicin som den væsentligste forhindring for, at medicinen udbredes i ulandene.

Og selv om en række medicinalproducenter har sænket prisen, batter det ikke tilstrækkeligt, mener U-landsorganisationen Ibis:

»Prisnedsættelserne har skaffet 36.000 mennesker medicinsk behandling. Noget imponerende resultat er det ikke, og jeg har mine tvivl om, hvorvidt initiativet vil forbedre situationen for mange millioner afrikanere med hiv/aids«, siger informationsmedarbejder Morten Emil Hansen.

Kopi-produkter er afgørende
Han peger på nye analyser fra bl.a. Læger uden Grænser. De viser, at det er helt afgørende for prisudviklingen, at de store medicingiganter får konkurrence fra kopi-produkter.

»Vi kan for eksempel se, at Brasilien har oplevet stærkt faldende priser umiddelbart efter, at landet startede en egenproduktion«, siger Morten Emil Hansen.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce