0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA tilbyder kompromis om FN-styrke

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Amerikanske diplomater sendte i nat en plan rundt til medlemmerne af FNs Sikkerhedsråd, der skal hindre en opløsning af FNs politistyrke i Bosnien.

USA har modsat sig en fornyelse af mandatet for styrken i Bosnien, hvis ikke amerikanske udsendte garanteres immunitet mod retsforfølgelse ved Den Internationale Straffedomstol, ICC, som trådte i kraft mandag.

Immunitet i et år
Ifølge nattens plan skal amerikanske betjente have en midlertidig immunitet, som gælder i et år for lande, som endnu ikke har ratificeret traktaten om etableringen af straffedomstolen.

Det skal give fredsbevarende betjente (og soldater) rigelig tid til at vende hjem og i stedet blive stillet for retten ved deres eget lands domstol.

Løsning senest i morgen tidlig
Det er nødvendigt med en løsning senest torsdag morgen. Lykkes det ikke, får FNs 1600 mand store politistyrke i Bosnien ikke mandat til at fortsætte.

EU har forlængst påtaget sig at overtage politistyrken 1. januar 2003, men EU-landene er nu i fuld gang med at undersøge, om de kan fremskynde overtagelsen.

Amerikansk veto
USA nedlagde i søndags veto mod at forlænge mandatet, men godkendte efterfølgende en forlængelse af missionen i tre døgn, så der kunne findes et kompromis.

USA har siden præsident George W. Bushs magtovertagelse været modstander af tanken om, at amerikanske soldater skulle være underlagt den verdensomspændende krigsforbryderdomstol.

Afviser at samarbejde mod domstol
USA underskrev traktaten om ICC's oprettelse i de sidste dage af Bill Clintons præsidentperiode, men Bush afviste i maj i år at samarbejde med den nye domstol.

Heller ikke Rusland, Kina og Israel har ratificeret traktaten om Straffedomstolen.

Den Internationale Straffedomstols opgave bliver at behandle anmeldelser af folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser og ventes først at være fuldt funktionsdygtig fra februar 2003.

Politiken.dk

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere