En ny FBI-rapport afslører flere tilfælde af grov fangemishandling på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba.
Foto: BRENNAN LINSLEY/AP

En ny FBI-rapport afslører flere tilfælde af grov fangemishandling på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba.

Internationalt

FBI afslører grove overgreb på Guantanamo

En fange havde det så hedt, at han trak håret ud af hovedbunden, mens en anden fik smurt menstruationsblod i ansigtet af fangevogtere.

Internationalt

FBI-agenter har afdækket flere tilfælde af fangemishandlinger på Guantanamo-basen på Cuba.

Én fange fik tape over munden, fordi han messede Koran-vers, og en anden hev hår ud af hovedet efter flere timer i hedt lokale.

Det er FBI, der har stået for efterforskningen. 493 ansatte er blevet spurgt om de har overværet misbrug af fanger, og 26 svarede ja til spørgsmålet.

Blod i ansigtet Rapporten beskriver en kvindelig fangevogter, som ifølge flere fanger, befamlede deres kønsdele og smurte menstruationsblod i ansigtet på dem.

En forhørsleder skal angiveligt have pralet til en FBI-agent med, at han havde klædt sig ud som en romersk-katolsk præst og havde 'døbt' en af fangerne, skriver AP.

»Jeg observerede en behandling af fanger, som ikke alene var aggressiv, men også personligt meget frustrerende«, skriver én af de adspurgte FBI-agenter.

Det er ham, der beretter om fangen i det hede lokale.

»Fangen lå næsten bevidstløs på gulvet med en bunke hår liggende ved siden af sig. Han havde øjensynligt trukket håret ud i løbet af natten«, skriver agenten.

Godkendte teknikker

Flere militære embedsmænd har fortalt FBI, at forhørsteknikkerne var blevet godkendt af forsvarsministeriets embedsmænd, inklusive den forhenværende forsvarsminister Donald Rumsfeld.

FBI's dokumenter er blevet frigivet som svar på anmodning fra American Civil Liberties Union, som sagsøger Rumsfeld og flere andre på vegne af tidligere militærfanger, som påstår, at de er blevet mishandlet.

Behandlingen af fanger har længe været et betændt emne, især mellem den amerikanske administration og Demokratiske politikere, som er klar til at overtage kontrollen med Kongressen, som åbner i morgen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden