0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Forhandlinger om Fødselskirken fortsætter

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er endnu ingen løsning på situationen i Fødselskirken i Bethlehem, hvor flere dusin civile og gejstlige befinder sig i kirken sammen med et antal bevæbnede palæstinensere og omringet af israelske soldater. Søndag siger en præst i kirken, at han håber på et snarligt gennembrud i forhandlingerne.

Den 33 dage lange konfrontationen i Bethlehem er i fokus. efter at den israelske operation på Vestbredden er stilnet af og forhandlingerne om situationen i Fødselskirken blev genoptaget fredag. De foregår mellem den israelske sikkerhedstjeneste Shin Bet og embedsmænd fra det palæstinensiske selvstyre med CIA som mægler.

Søndag sagde en af de romersk-katolske præster fra den belejrede kirke ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at han håber på gennembrud i forhandlingerne inden for 'få timer'.
Ifølge fader Ibrahim Salfas er palæstinenserne i kirken mere fortrøstningsfulde efter, at en liste med 123 navne er blevet leveret til Yassir Arafat. En højtstående EU-udsending, der er involveret i forhandlingerne, siger ifølge AFP, at også israelerne vil få en kopi af listen.

Tidligt søndag blev der bragt mad og cigaretter ind i kirken, hvilket tages som et tegn på, at forhandlingerne fortsætter.

Gidsler eller frivillige
Nogle dusiner gejstlige og civile opholder sig i kirken sammen med de bevæbnede palæstinensere. Det er uklart på hvilket grundlag. Ifølge israelerne er de gidsler; palæstinenserne siger omvendt, at de opholder sig frivilligt i kirken sammen med bevæbnede palæstinensere.

En kilde, som Reuters betegner neutral, siger til det britiske nyhedsbureau, at folkene i kirken er gidsler. Kilden advarer om, at situationen kan udvikle sig 'apokalyptisk'.

Blandt de bevæbnede palæstinensere i kirken opholder der sig ifølge israelerne 30 eftersøgte mænd. Fire af dem står opført på Israels liste over mest eftersøgte personer. Israel siger, at palæstinenserne i kirken står bag angreb i Israel og kræver dem udleveret til retsforfølgelse eller i frivilligt eksil. Palæstinenserne erklærer sig parat til at fængsle mændene på palæstinensisk jord og under udenlandsk overvågning. Et forslag, som er fremsat af EU-forhandlere.

Den tidligere ligeledes fastlåste situation omkring Arafats indespærring i Ramallah blev løst ved, at de seks palæstinensere, som israelerne krævede udleveret, blev overført til et fængsel i Jeriko under britisk og amerikansk bevogtning.

Andre udviklinger:

  • Israelske tropper gennemførte søndag nye eftersøgninger i flygtningelejren ved byen Tulkarm på Vestbredden. Ifølge palæstinensiske indbyggere omringede dusiner af tanks og pansrede mandskabsvogne byen og lejren. Israelske militærkilder sagde ifølge Reuters, at operationens mål er at forhindre et snarligt angreb.
  • En 74-årig israeler døde søndag af sine kvæstelser efter selvmordsangrebet i Netanya i forbindelse med starten på den jødiske påske. Dette angreb, der nu har kostet 29 livet, udløste den israelske operation på Vestbredden.
  • Lørdag skød og dræbte en israelsk snigskytte en bevæbnet palæstinenser, der befandt sig inde på Fødselskirkens område. Det oplyste palæstinensiske og israelske kilder. Den israelske hær havde i forvejen advaret om, at den vil skyde på enhver bevæbnet person, der opholder sig på området. Palæstinenserne siger, at den dræbte var medlem af den palæstinensiske præsidentgarde. En israelsk militærkilde siger, at han var eftersøgt og militant. Israelerne har tidligere beskyldt Arafats garde for at stå bag militære angreb.
  • Palæstinensiske sikkerhedskilder i Gaza oplyste lørdag, at en palæstinensisk politibetjent var blevet dræbt i byen Khan Yunis i den sydlige del af Gaza. Betjenten blev dræbt, da israelske kampvogne kortvarigt rykkede ind i byen. Den israelske hær bekræfter oplysningen om drabet, men afviser, at israelske kampvogne har været inde i Khan Yunis.
Politiken.dk

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu