0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Fortsat spænding mellem Indien og Pakistan

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Indiens premierminister Atal Bihari Vajpayee afviser, at landet vil i krig med Pakistan - Foto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, lovede i dag, at han vil gøre alt for at undgå krig med Pakistan. Men han sagde samtidig, at muligheden fortsat står åben. Og i Kashmir fortsætter urolighederne. Mindst 14 personer er blevet dræbt efter skyderier i det seneste døgns tid.

I første omgang vil inderne dog bruge diplomatiske midler til at overbevise pakistanerne om at gribe ind overfor to muslimske, militante grupper, lovede premierminister Vajpayee.

Indien mener, at grupperne Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammad, står bag det angreb mod det indiske parlament, der udløste krisen med Pakistan i sidste uge. Foreløbigt har de indiske myndigheder tilbageholdt omkring 10 personer i sagen.

Pakistan har fordømt attentatet og afvist, at dets efterretningstjeneste skulle være involveret. Samtidig har den pakistanske regering direkte advaret Indien mod enhver form for gengældelsesaktion.

Første tale
Indiens premierminister holdt i dag sin første tale til parlamentet siden attentatet den 13. december.

»Vi må gøre alt for at undgå krig. Alle muligheder for at undgå en konflikt skal undersøges og afprøves«, sagde han.

»Vi forsøger at bruge diplomati som våben, men andre muligheder er åbne, og vi vil overveje dem nøje, før vi tager en beslutning, fortsatte han.

Ifølge den indiske premierminister blev den pakistanske forbindelse med attentatet tilstrækkeligt bevist ved, at »alle fem terrorister, der blev dræbt, er pakistanere«, Inderne har afvist et pakistansk ønsker om i fællesskab at efterforske sagen.

Forholdsregler og skyderier
Tidligere i dag beskyldte den indiske militærchef, general S. Padmanabhan, Pakistan for at øge de militære stillinger langs grænsen til Indien. Generalen erklærede også, at Indien har »taget de nødvendige forholdsregler«.

Imens fortsætter volden i den omstridte Kashmir-region. En civil blev dræbt og 30 andre såret ved en granateksplosion efter en skudveksling i området, skriver nyhedsbureauet AFP. I byen Pulwama, 40 kilometer syd for Kashmirs sommerhovedstad Srinagar, kastede formodede militante en håndgranat mod lokale sikkerhedsbetjente. Ifølge politiet skød de militante også mod betjentene. Og natten til i dag skød og dræbte indiske sikkerhedsstyrker 13 militante muslimer.

Indisk hævntørst
Urolighederne er de første, siden selvmordsangrebet på det indiske parlament i sidste uge, hvor 15 personer inklusive de fem gerningsmænd blev dræbt.

Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, lovede i går, at straffen vil svare til forbrydelsen. Men han afviser altså krig. En del indiske politikere har ellers brændt efter at gennemføre en militær gengældelsesaktion i Pakistan. Også selvom forsvarseksperter advarer om, at en sådan aktion kan blive det rene selvmord og ydermere vise sig at være nytteløs.

Indien, som siger, at islamiske krigere trænes i lejre i den pakistanske del af den omstridte region Kashmir, kan udrydde disse lejre på to måder. Enten ved at udføre meget præcise luftangreb eller ved at sende specialstyrker over den anspændte militærlinje, der deler Kashmir.

To atommagter
Ingen af delene har garanti for succes og kan i stedet udløse en omfattende krig med Pakistan, hvilket i så fald vil være den første, siden de to nationer begge afprøvede atomvåben for tre år siden.

En indisk viceudenrigsminister Omar Abdullah erkendte farerne ved et angreb på Pakistan, og påpegede tirsdag i parlamentets underhus at Pakistan er en atommagt, og at »det standser os«.

Den kendsgerning, at begge sider ligger inde med et ukendt antal kernevåben, kan i sidste ende udelukke muligheden for et militært angreb fra de indiske overvejelser. Det menes, at våbnene fortsat ligger i lagerrum og ikke i fly og missiler, men de to nationer har endnu ikke oprettet mekanismer til at kommunikere med hinanden i en krisesituation og eventuel direkte konfrontation med kernevåben.