0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU vil skærpe kursen mod racisme

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nielsen Kim,,,Politiken
Foto: Nielsen Kim,,,Politiken
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De europæiske lande bør skærpe deres kamp mod racisme og sikre, at myndighederne kan slå effektivt til mod racister og i grove tilfælde straffe racisme med mindst to års fængsel. Det anbefaler EU-kommissionen, der i dag præsenterede sit forslag til en fælles EU-lovgivning mod racisme og fremmedhad.

Ifølge EU's retskommissær, Antonio Vitorino, er der behov for, at EU-landene effektiviserer deres samarbejde i kampen mod racister. Det skal blandt andet gøre det lettere at udlevere personer, som er mistænkt for racisme, fra et EU-land til et andet.

Del af antiterrorpakke
Vitorinos udspil passer som fod i hose i EU-kommissionens kontroversielle forslag om en fælleseuropæisk udleverings-ordning, der indgår som et centralt element i den antiterrorpakke, som de 15 EU-lande forhandler i øjeblikket.

Den såkaldte europæiske arrestordre skal ikke alene gøre det nemmere for EU-landene at udlevere og retsforfølge personer mistænkt for terrorisme, men tillige for op mod 30 andre former for alvorlig kriminalitet, herunder racisme.

Variabelt begreb
Men netop racisme er en forbrydelse, som EU-landene ser forskelligt på og derfor også straffer forskelligt. I Tyskland er det for eksempel strafbart at benægte eksistensen af den tyske jødeforfølgelse under Anden Verdenskrig, mens en sådan påstand ikke er strafbar i Danmark.

Ved at tilbyde en fælles definition af racisme, der kan udligne forskellene mellem EU-landenes racismestraffe, håber Antonio Vitorino, at han kan bane vej for en mere smidig udleveringspraksis.

»Intet land i EU er immunt over for fænomenet racisme. Selv om der er sket en positiv udvikling, er der stadig grund til bekymring. Alle medlemsstaterne har indført lovgivning, som forbyder racistiske handlinger eller tilskyndelse til racehad. Der er imidlertid stadig stor forskel på lovgivningens anvendelsesområde og indhold og på, hvordan den håndhæves, og der er på tide at gøre yderligere fremskridt på EU-plan«, på en gang advarer og opfordrer Vitorino i en pressemeddelelse.

To års fængsel
Ifølge kommissærens definition skal had mod personer eller grupper på grund af disses race, hudfarve, herkomst, religion eller tro, national eller etnisk oprindelse karakteriseres som racisme eller fremmedhad.

Særligt alvorligt betragter EU-kommissionen offentlig tilskyndelse til racistisk motiveret vold eller had mod personer eller grupper og det kommissionen betegner 'ledelse af, støtte til eller deltagelse i en racistisk eller fremmedfjendsk gruppe aktiviteter i den hensigt at bidrage til organisationens kriminelle aktiviteter'.

Strafferammen bør efter kommissionens opfattelse være mindst to års fængsel. Vitorino foreslår desuden, at straffen for 'ordinære' forbrydelser som mord og vold skal kunne skærpes, hvis motivet for forbrydelserne er racisme eller fremmedhad.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme